Hopp til hovedinnholdet

Problemet er faren min. Han behandler meg og mamma dårlig, lyver og kaller oss stygge ting.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Kan jeg ha rett på bostipend? Jeg vet ikke om hjemmesituasjonen min er vanskelig nok til at jeg kan få bostipend. Problemet er faren min. Han behandler meg og mamma dårlig, lyver og kaller oss stygge ting. Alltid er det vi som har gjort noe galt, aldri ham. Jeg og lillesøsteren min blir behandlet helt forskjellig. Hun får alt hun peker på og han er alltid blid mot henne. Han hilser ikke engang på meg når vi ikke krangler. Pappa er aggressiv og eksplosiv, og man vet aldri helt hvor man har ham. Mange ganger har både jeg og mamma vært redde for at han skal slå, og jeg er alltid nervøs når han er hjemme. Han pleier å sjekke internettloggen vår og gå gjennom tingene mine, og jeg føler meg overvåket. Til enhver tid skal han vite hvor både jeg og mamma befinner oss, og hun har blitt nektet å møte venninner han ikke liker. Jeg har lest artikler om hvordan man kan kjenne igjen en psykopat, og hver gang er det som å lese en beskrivelse av ham. Vet ikke om jeg klarer å bo her lenger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei. Så fint at du tar kontakt!

Du beskriver en vanskelig og vond hjemmesituasjon. Når du er 16 år kan du flytte hjemmefra med dine foreldres tillatelse. Og dine foreldre er ansvarlig for deg både økonomisk og juridisk. Hvis du får lov å flytte kan du søke om borteboerstipend gjennom Statens Lånekasse, men det er sjelden nok til å klare å betale husleie, mat og andre utgifter. Hvis du ikke bor hjemme har du krav på bidrag fra dine foreldre men vanligvis blir foreldre og barn enige om hvor mye barnet trenger. Og så er det vanlig å ha en helgejobb for å kunne ha noe ekstra å bruke til kino og andre fritidsaktiviteter. Det er lurt å snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen om disse tingene da de kan gi deg gode råd. Du kan også kontakte barneverntjenesten i den kommunen du bor for det høres vondt ut å være redd for din far. Du er kanskje også bekymret for din mor og hvordan hun har det hjemme. Ingen barn skal være redde for sine for sin far sånn som du er, selv om foreldre kan bli sinte.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tel 116111 hvis du ønsker å snakke om dette.

 

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme