Hopp til hovedinnholdet

Pappa er utrolig skummel, jeg er sykt redd for ham

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa har noen rare problemer som han har levd med hele livet sitt. Da jeg var liten så ble søskene mine og jeg slått av han når vi irriterte han for eksmpel med å bråke og leke når han så på tv. Når han for eksempel skal lete etter noe han har mistet, skriker han banneord uten å bry seg om hva naboene tenker. Det samme gjelder når han lager mat, spiller spill, osv.. Han driter i hva andre tenker og oppførselen hans har blitt smittet over til broren min. Pappa er så utrolig skummel og jeg er sykt redd han! Pappa røyker, drikker, snuser osv.. Når han har feil i noe, så tør ingen i huset å si i mot han fordi vi vet at han får adhd klikkings og skylder på oss. Jeg blir ofte såret av at pappa MÅ skylde alt på andre enn seg selv. han klarer bare ikke å skylde på seg selv når det er hans feil. han kaller meg ofte stygge ting som får meg til å kutte og prøve selvmord. jeg griner meg ofte til søvne av han. han har truet alle i huset flere ganger og alle er redd han. vær så snill og hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver en vanskelig situasjon for deg og dine søsken over en lang periode. Du skriver at pappaen din har slått, truet dere og at han skriker og bruker stygge ord. Du skriver videre at du er redd og at du har tenkt på selvmord.

Jeg forstår veldig godt at du synes at pappa er «skummel» når han oppfører seg på den måten og at du blir redd som du skriver. Ingen barn i Norge skal vokse opp med foreldrene som slår og som kommer med trusler slik at de blir redde. Ut fra det du beskriver her ser det ut som pappaen din har problemer både med å kontrollere sinnet sitt og andre ting og at han har behov for hjelp.

Jeg synes at det er veldig bra og ikke minst modig at du skriver om din situasjon. Videre synes jeg at du bør ta kontakt med barneverntjenesten der du bor og fortelle om hvor vanskelig dere som familie har det. Barneverntjenesten har masse tiltak som kan hjelpe både deg og resten av familien til å få det bedre i hverdagen. Dersom du synes at det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet håper jeg du kan snakke med en helsesøster, lærer eller en annen voksen person som du har tillit til som kan hjelpe deg i å håndtere situasjonen videre.

Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på telefonen 116111 for å få råd og veiledning om hva du kan gjøre videre for å få best hjelp for deg selv og resten av familien din.


Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme