Hopp til hovedinnholdet

Både min søster og jeg har sosial angst. Foreldrene mine tror jeg kun vil ha oppmerksomhet når jeg forteller at jeg også har dette. De tror ikke på meg. Hvem kan jeg snakke med?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg og søsteren min har begge angst og er veldig urolig og redd for alt sosialt. søsteren min har mer angst enn meg og foreldrene mine sier at fordi jeg ikke reager på samme måte som søsteren min, på forskjellige ting så vil jeg bare ha oppmerksomhet; altså dem sier jeg lyver om å ha angst. de fikk en mann til å komme snakke med søsteren min angående hennes angst men når jeg sa til foreldrene mine jeg også ville prate med han sa dem at det var unødvendig. vet ikke hva jeg skal gjøre eller hvem jeg kan snakke med, når mine egne foreldre tror jeg bare finner på angsten,(sosial angst)..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er vondt å føle seg mistrodd av foreldrene. Du forteller om en smerte innvendig i sosial sammenhenger og blir beskyldt for å hige etter oppmerksomhet i stedenfor å få forståelse, trøst og hjelp.

Det er ikke lett å forstå angst. Det er heller ikke mange mennesker som kan så mye om dette, da det ikke blir snakket så mye om. Dine foreldre vet sannsynlig ikke så mye om psykisk helse og hva som finnes av hjelp. Du skal vite at svært mange ungdommer har angst. Dette er ikke uvanlig.

Mitt råd til deg er å snakke med helsesøster på skolen. La helsesøster bli kjent med din historie og fortell hvilken følelser som dukker opp i sosiale sammenhenger. Det er faktisk dette helsesøster på skolen jobber mest med. Å være redd er en følelse som mange ungdommer har og trenger hjelp til å håndtere.

Anbefaler helsesøster deg å ta i mot hjelp av psykolog slik som trolig din søster har mottatt, så kan dere sammen snakke med dine foreldre. Helsesøster har mulighet for å innkalle foreldre til samtale på kontoret sitt.

Det vil trolig føles godt for deg å få en fagperson som kan psykisk helse til å høre på deg. Da vil du føle deg forstått og få mulighet til å få god hjelp videre slik at angsten kan bli mindre.

Legger ved en artikkel om psykologisk førstehjelp. Her kan du selv lære hvordan du kan gjøre angsten mindre i livet ditt.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme