Hopp til hovedinnholdet

Mistrives på skolen og ønsker å bytte til annen skole. Blir ikke møtt med forståelse og støtte hjemme. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei... Jeg trives overhodet ikke på skolen jeg går på og er usikker på hvor lenge jeg klarer å pine meg opp om morgen for å gå dit. Jeg har snakket med mamma om at jeg ikke trives og vil slutte. Hun klikker på meg, hun bryr seg ikke om at jeg ikke har det bra, hun vil bare at jeg skal få meg en utdanning. Jeg skjønner det og skal selvfølgelig få meg en udanning, det er jo kjempe viktig, men jeg vil på en annen skole. Jeg får bare dårlig karakterer, så det er ikke noe vits og bare gå der for å gå der. Jeg må trives for å lære noe. Når jeg snakker om det begynner hun å si sånn "da hadde faren din blitt stolt av deg". Han døde av kreft for et halvt år siden, noe som er veldig tøft for meg. Er det greit av henne å si sånn? Hun spiller på samvittigheten min. Jeg vet at han i hvert fall hadde støttet meg, noe hun ikke gjør. Hva skal jeg gjøre? Hun forstår ingenting. Jeg er veldig dårlig til å forklare meg håper du skjønner.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skrivet til ung.no. 
Du forteller at du mistrives på skolen og er usikker hvor lenge du klarer å pine deg opp om morgenen å gå dit. Når du snakker med moren din om dette, så føler du ikke at hun forstår deg eller støtter deg, og at hun spiller på følelsene dine og samvittigheten din for å få deg til å stå i dette. 

Det er vanskelig når skolehverdagen blir slitsomt og du føler at du har gjort feil valg. Dette er noe du helt sikkert har kjent på over lengre tid, og som nå begynner å tære på kreftene.
Det er trist å høre at du mistet faren fin for kort tid siden, og jeg forstår at det siste halvåret har vært tøff for deg. jeg håper du har noen du kan snakke med om følelser og hvordan du opplever hverdagen, og på den måten får hjelp til å takle sorgen.

Når skolehverdagen blir så komplisert og du føler at du har gjort feil velg av linje, så trenger du veiledning og konkrete råd for å finne ut av dette. Det du kan gjøre er å snakke med rådgiver på skolen din. Rådgiver kan hjelpe deg med å finne veien videre, slik at du kan fortsette utdanningen din og fullføre videregående. Det er mange muligheter, og med god veiledning vil du finne løsninger.
Dette handler om deg og din fremtid, og hvordan du kan nå de målene du har satt deg. 
Det jeg også vil råde deg til, er at du oppsøker helsesøster på skolen din og får hjelp til å stå i dette. Hos helsesøster kan du snakke om det du vil. Helsesøster er vant til å snakke om vanskelig temaer og vil være en god støtte for deg, og hjelper deg med å komme i gang med samtalen.
Der kan du få hjelp til å finne måter å ta opp det du opplever som vanskelig med moren din.
Det viktigste nå er at du snakker med rådgiver og får veiledning på hvordan du kan gå frem for eventuelt å bytte skole/ linje.

Under finner du flere artikler som kan være nyttige for deg.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist jente (COLOURBOX.COM)

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme