Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Jeg vil ikke være religiøs lenger. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg hater familien min og alt de står for. Foreldrene mine er religiøse og det vil si at jeg må også være det. Jeg har i nesten 3 år nå funnet ut at jeg ikke vil være i den religionene lenger av mine egen personlige grunner, jeg har gitt de hint og forklart til noen av søsknene mine hvorfor men ikke helt foreldrene mine fordi jeg vet hvordan de reagerer. Det vet jeg fordi søsteren min hadde da sagt det til de og de har da blitt sur og sagt noen fæle ting til meg. Det har ikke vært lett for meg, jeg begynte å vise at jeg ville ut etter 2 år, og det angrer jeg på for nå er jeg sykt lei meg og har selvmordstanker fordi jeg sliter med hva jeg skal gjøre. Jeg vurderte å rømme men har ikke nok penger til det. Jeg angrer ikke på hvorfor jeg vil ut, det de tror er at jeg gjør det på grund av det som vises i media og de dårlige tingene, men sannheten er at jeg ikke tror lenger jeg er ikke enig i det som står og føler alt er bare tull. Hva bør jeg gjøre og kan ikke snakke med de mer om det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Jeg gir deg hundre prosent støtte! Det er religionsfrihet i Norge, og dette betyr at det er bare du selv som har rett til å bestemme hva du tror på og om du tror i det hele tatt. Når du er atten år gammel er du voksen etter loven, og kun du har rett til å bestemme i livet ditt. 
 
Din begrunnelse for å ikke være religiøs lenger er jeg helt enig i, du må føle at det er riktig for deg om du skal være i en religion. Det er ikke nok at familien er det, forholdet til Gud er personlig, og kun du vet hva som er rett for deg. 
 
Det er veldig vanskelig å leve et dobbelt liv, man blir sliten og ensom av det. Det er viktig at du får noen utenfor familien å snakke med, slik at du kan få tips og støtte. Jeg vil at du snakker med helsesøster, minoritetsrådgiver eller helsestasjon for ungdom, slik at du får tømt deg og blir støttet. 
 
Du er en kjempeflott person! Jeg heier på deg!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Må du leve et dobbeltliv?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du en hemmelig kjæreste? En mobil familien ikke vet om? Føler du deg splittet mellom familiens ønsker for din framtid og dine egne ambisjoner? Er du engstelig for at dobbeltlivet ditt kan bli avslørt?

Les mer

Rett til religionsfrihet

Jente (colourbox.com)

Barnekonvensjonen fastslår at land skal respektere barns og unges rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme