Hopp til hovedinnholdet

Stemor er ufin med meg. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Hele livet har foreldrene mine vært skilt og pappa giftet seg på nytt da jeg gikk i 1. klasse. Jeg har vært hos pappaen min og stemoren min annenhver helg og i ganske mange ferier. Hun har aldri vært noe særlig problem for meg, men i det siste har det plaget meg veldig. Hun sier veldig mange sårende ting rett ut til meg, også når pappa er der, og jeg tørr ikke si hu imot. Hun kan kalle meg "stygge" ting direkte eller hinte om at hun ikke liker noe jeg gjør. Vi har ikke vært mye sammen i det siste men hver gang har hun alltid kommet med spydige kommentarer. Det plager meg også fordi både hun og pappa er må en måte på lag og mener at hun har gjort så mye for meg og går deretter ut til mammaen min. Spørsmålet mitt er vel er vel om hun har rett til dette, og hva jeg skal gjøre? Jeg klarer ikke snakke med foreldrene mine, eller henne og jeg vil ikke gjøre noe stort nummer ut av det. Jeg ble oppdratt på en helt annen måte enn det hun mener er riktig, men det får da hun bare respektere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no

Du skriver at stemoren din den siste tiden har begynt å oppføre seg ufint mot deg og blant annet si mange sårende ting. Det er ikke greit, og nei, hun har ikke lov til det! 

Når det er sagt, så er det dessverre ofte veldig vanskelig å gå videre med, akkurat slik du og opplever. Det er ofte vanskelig å vite hvor man skal gå for å få hjelp, og man kan være redd for at det blir "ord mot ord".

Jeg tenker at det nok kan være lurt å forsøke å få til å snakke litt med moren din, eller faren din om hvordan du opplever at stemoren din behandler deg. Du kan fortelle at du synes det er vanskelig å høre at hun snakker sånn, og at du ikke vet hva du skal si eller gjøre. Du kan fortelle at det du nå opplever er relativt nytt, og at du ikke skjønner hva som har skjedd, og hvorfor ting har endret seg, men at det er ubehagelig for deg.

Dersom du synes det er vanskelig å snakke til moren og faren din direkte, kan det være en idé å snakke med helsesøster på skolen din. Hun kan hjelpe deg å formulere setninger du kan si til mor og far og hun kan høre på det når du øver deg på å formidle setningene dere har kommer fram til. Det kan av og til være litt godt å øve seg på en annen voksen person før du sier det til foreldrene dine. 

Dersom du fortsatt synes det er vanskelig, så kan det jo også gå an å be om enda litt mer hjelp, nemlig at hun, altså helsesøster,  snakker med moren eller faren din for deg. Eller kanskje med stemoren din til og med?! Hun kan formidle det du opplever som vanskelig, og be om et møte slik at dere kan finne ut av hvordan dere kan omgåes uten at hun skal måtte gjøre deg vondt ved å snakke stygt til deg. 

Det du sier om at du er oppdratt på en måte som hun ikke er fan av er jo strengt ikke din feil, og bør således heller ikke gå utover deg. Det er en jobb moren og faren din har hatt ansvar for, og fortsatt har. Du skal få støtte fra dem!

Du trenger ikke stå alene i dette! 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme