Hopp til hovedinnholdet
Jente 18 år
 

Spørsmål
Hei!
foreldrene mine gikk fra hverandre for et år siden ca, og moren min har det fremdeles helt forjævlig. Jeg vet ikke hvem jeg skal henvende meg til, så jeg håper på svar her.
Faren min har det topp, han har ønsket skilsmisse lenge, men ikke turt å gjøre noe med det, bl.a. fordi moren min er småpsykotisk og takler dårlige ting svært dårlig. Slik har det alltid vært, men det har blitt mye værre etter at faren min flyttet.
Ofte er ting greit, hun har gode venner og et sosialt nettverk, og det skjer positive ting i livet hennes og. Men når noe går litt ned, hun er litt sliten, eller uansett når det gjelder min far, er alt helt krise. Hun snakker konstant om at han har ødelagt livet hennes, at han er ute etter å knekke henne økonomisk som psyskisk, at hun hater ham osv. Det finnes ingen trøst, uansett hva jeg eller søsknene mine sier. Det er også svært trist at jeg må høre masse drittsnakk om faren min som jeg aller helst kunne klart meg uten. Har prøvd å si ifra om dette flere ganger, men det går inn det ene øret og ut det andre, og drittsnakket fortsetter sekunder etter.
Det er så sinnsykt slitsomt å måtte være var på humøret hennes hele tiden, høre på hvor forferdelig livet hennes er (ingenting kommer til å ordne seg, og alle mulige sorger tas på forskudd). Sier en noe positivt er det kun negative vinklinger som vektlegges.
Det kjipeste av alt er å oppleve at hun har det så forferdelig, for jeg er så veldig gla i henne.
jeg har også prøvd å forklare at hun burde snakke med en psykolog, men hun sier bare at hun ikke trenger det, at fastlegen ikke vil henvise henne, og at hun klarer seg med vennene sine. Men jeg tror ikke de opplever det slik som oss..Hva skal jeg gjøre?? Jeg vet at tiden må tas til hjelp, men ingenting har blitt bedre på et år...
hilsen sliten
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei igjen.
Dette høres ikke greitt ut. jeg forstår godt at du synes det er "sinnsykt slitsomt". Du sier ikke hvor gammel du er, men ut fra brevet regner jeg med at du er et sted mellom 16 og 18, og jeg forstår at du også har yngre/eldre søsken. Det synes opplagt at din mor trenger hjelp, men det gjør kanskje dere alle som blir preget av hennes sinne og fortvilelse over den situasjonen hun "har havnet i". Dessverre er det ikke helt uvanlig at en av partene blir "sittende fast" i bitterhet og hat overfor en partner som har gått. Og veldig mange trenger profesjonell hjelp til å komme ut av fastlåstheten, som kan slite ut både familie og venner, og gjøre at de etterhvert trekker seg unna, fordi de ikke orker mer av klagingenog aggresjonen.
Du må vise med din atferd, ikke bare med ord, at dette orker du ikke, feks slik når hun sier negative ting om pappa: Jeg forstår at du er sinna og fortvila, men som datter av dere begge vil jeg ikke høre på dette! - og så går du ut av situasjonen, inn på rommet ditt, eller ut.
Hvis ikke det blir betydelig bedring, vil jeg råde dere til å søke profesjonell hjelp og f.eks si.: "Mamma, vi hører at du ikke mener du trenger hjelp. Men nå trenger vi hjelp. Vi er helt utslitte av å bekymre oss for deg. Det stjeler mye energi fra oss, og gjør at det blir vanskelig å konsentrere oss (meg om eget liv.Dessuten orker vi ikke lenger å høre på alt det negative du sier om pappa. Vi har derfor bestilt time til oss alle på XX familiekontor, slik at vi kan få hjelp. De har taushetsplikt og det er gratis å gå dit."
Du finner det nærmeste familievernkontor ved på bufetat.no/familie, og man kan ringe direkte og bestille time.
Hvis du synes det er vanskelig å snakke direkte med mamma, kan du jo ta utskrift av ditt brev og mitt svar, eller skrive et eget brev til henne.
Jeg ønsker deg/dere alle lykke til. Din mamma er heldig som har en datter som våger å være så tydelig på hva som gjør vondt.
Med vennlig hilsen familieterapeuten/ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme


Quiz: Hva vet du om ekteskap?

Hva er et bigami-ekteskap?