Hopp til hovedinnholdet

Mamma tar lønna mi. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Æ ville si at mammmaen min gjør urettferdig mot meg, hun begynte å ta lønna mi hver måned(8000 kr), og gjør problemer hjemme hele tida! Hun vil på en måte at jeg skal gjøre husarbeid mens hun slapper av eller snakker i telefonen eller hva som helst, noen ganger tenker jeg at hun ikke liker meg engang!! Jeg er 18 år og Æ trenger jo penger! Noen ganger glemmer jeg å ta matpakke med på skolen så da trenger jeg å kjøpe mat fra kantina,noen ganger går jeg med mine venner og det er kleint at jeg ikke har penger med, Hun vil ikke også at jeg blir sammen med en gutt( jeg var med en som vi elsket hverandre kjampegodt og vi ville gifte oss men hun tvinget meg å slå opp med han), Hun truet meg at hvis jeg sier noe til nav eller noen, kommer hun til å lage en skandale til meg i den byen som jeg bor i. Æ vil si også at Hun kontrollerer meg. Hva skal jeg gjøre? Det er umulig å leve sånn, spesielt at jeg ikke er barn, og hun ikke har ansvar over meg! NB: jeg kan ikke flytte hjemmefra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år!

Takk for at du skriver til ung.no! Det er ikke riktig at din mor tar lønna di. Det høres ut som hun vil bestemme over deg på andre områder også. Så skriver du at du ikke kan flytte hjemmefra. Ja, da har du og dere et problem.

Jeg skriver DERE fordi dette er noe dere må finne ut av sammen. Siden du er over 18 år og dermed voksen, så har du rettigheter. Og siden du fremdeles bor hjemme, har du også plikter. Nå kjenner jo ikke jeg din mors økonomiske situasjon, men det er kanskje rimelig at du skal betale bidrag til husleie og til faste utgifter. Hvor mye, synes du?

Jeg tenker dere må snakke som to voksne mennesker som bor i samme hus. Dere kan gjøre avtaler om hva du skal bidra med fra lønna di og hvilke arbeidsoppgaver du og din mor skal ha i huset. Dere kan for eksempel dele på ukedagene: Hvem lager mat, hvem vasker kjøkken og bad osv. Dere kan gjerne lage ei liste. På den måten bestemmer hun ikke så mye over deg, dere bestemmer sammen. Det beste ville være om dere kunne jobbe sammen også. Da kan en dag i uka være "gjøre rent i huset-dag". Ved å løse praktiske oppgaver sammen kan dere komme til å snakke om hverdagslige tema. Da kan det bli lettere å holde en høflig og hyggelig tone. Lykke til!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan spare lommepengene dine

Hånd som gir en hundrelapp (foto: ung.no)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme