Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år
 

Spørsmål
Foreldrene mine ble nettopp skilt, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre!! Jeg vil bo med pappa men han jobber (i et set) i en måned (i en folketom by) og fri en måned... Mamma kommer mest sannsynlig til å flytte tilbake til hjembyen, og det gjør sikkert pappa også... (det stedet jeg er nå er på midten.) Jeg kan bo en måned med mamma en måned med pappa men det blir så mye stress! Hva skal jeg gjøre?? Jeg er så fryktelig lei meg! Jeg føler at alt er min feil! Jeg snakte med pappa i bilen og sa: du og mamma er så forskjellige, hvordan ble dere sammen? Jeg vet det var tåpelig men det var det jeg sa... En dag eller 2 senere kom pappa med blomster til mamma da tenkte jeg at alt var i orden igjen... Men igår ble det slutt mellom dem! Jeg fikk vite det for cirka en halv time siden... jeg er så bekymret! Hva nå?? Jeg vil ringe til en venn å få trøst men jeg lovte mamma at jeg ikke skulle snakke om det... Men venninna mi kommer jo til å forstå at noe er galt på skolen imorgen! Hva burde og hva skal jeg gjøre? Jeg har helt hjerneteppe!

-Forvirra jente.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Kjære forvirret jente,
Det er helt normalt og vanlig at du er forvirra akkurat nå. Du har fått et sjokk og det er som om hele tilværelsen din rakner. Du sier ikke hvor gammel du er, men jeg regner med at du er mellom 13 -16 år? slik jeg forstår mamma og pappa er de nå i en prosess, om de skal skilles eller ikke? Det kan gå frem og tilbake i en lang periode. De får håp og så brister det. Det er en lang vei å gå. En av de tingene samfunnet krever av dem (hvis du eller du har søsken som er under 16år) er at de skal gå til obligatorisk foreldremekling, hvor de skal diskutere hvordan de skal fortsette å være foreldre for deg. Når du er over 12 skal din mening legges vesentlig vekt på, - hvis det blir aktuelt.
Det er IKKE din skyld om de skilles. Det er IKKe din skyld. De fleste barn tenker det, men slik er det ALDRI. Separasjon og skilsmisse er en voksen løsning på problemer de voksne har seg i mellom, og det er veldig sjelden en løsning barn ønsker (bare i noen tilfeller med omsorgsvikt, vold og overgrep).
Når mamma sier at du ikke må snakke med andre om det, tror jeg det handler om at hun enda ikke er helt sikker.
Hvis jeg var deg ville jeg be foreldrene mine gå i parterapi på et familiekontor (du finner det nærmeste på bufetat.no/familie)Der er det gratis og taushetsplikt og folk som er vant til å møte par i en slik situasjon - enten for å snakke om de skal skilles (og få hjelp til det) eller om de ikke skal, eller ikke helt vet sikkert hva de vil. Terapeutene der har trening i å snakke om slik problemer. Og HVIS de bestemmer seg for skilsmisse, synes jeg du skal be om å bli med.
Ellers - fortell (vis gjerne mamma og pappa ditt brev og mitt svar) hvis du syns det er vanskelig å snakke. Og igjen - Det er ikke din skyld, det vil de også si om du spør. De har bare ikke tenkt tanken at du kan tenke sånn!
Hvis du trenger å snakke med venninnen din, så kan jeg ikke forstå at du ikke skal gjøre det. Det må du si til mamma. Men kanskje behøver du enda ikke nevne skilsmisse, men problemer og at du er redd for skilsmisse og hvor du da skal bo?
Det er fint at du tenker på din situasjon og hvor du skal bo, men det kan hende det blir lenge til? Skriv til ung hvis du trenger det igjen.
Jeg ønsker deg og din familie alt godt. Du skal se dere finner løsninger etterhvert. Du må tenke på hva som er best for deg og ditt liv og fortelle det til dine foreldre, når du VET mer.
Med vennlig hilsen familieterapeuten/ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme


Quiz: Hva vet du om kildekritikk?

Hvem står bak innholdet på Wikipedia?