Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine tvinge meg til å reise før skolen er ferdig?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei. Mamma og pappa tvinger meg til å reise til hjemlandet mitt før jule ferien . Men problemet er at jeg må ta flere dager fri fra skolen, og jeg er en elev som elsker skole og tar skole veldig seriøst, men uheldig vis gjør ikke foreldrene mine det. De har tenkt til å ta meg med midt i skole uka. jeg har virkelig ikke lyst til å ta fri fra skolen, blant annet fordi jeg har mange vurderinger osv. jeg gråter nesten hver dag fordi jeg vet at jeg må reise og ta fri fra skolen og droppe mange vurderinger, dette er det siste året mitt på ungdommskolen og jeg har lyst til å gjøre det veldig bra. Jeg har prøvd å snakke med foreldrene mine, men de vil ikke forstå. Hva skal jeg gjøre ? kan foreldrene mine tvinge meg til å reise når de selv vet at jeg får ulovlig fravær?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Jeg forstår at du synes dette er vanskelig.
 
Det er viktig at du vet at selv om foreldrene bestemmer er det sånn i norsk lov at barn over 12 har rett til å bli hørt, og at ungdom som er 16 har rett til å bli hørt i stor grad når det gjelder avgjørelser som påvirker dem. Jeg vil be deg snakke med rådgiver på skolen din, slik at de kan hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine, eventuelt med å finne løsninger på dette med eksamen.
 
Hvis du er redd for å reise til utlandet fordi du er redd for å bli giftet bort eller etterlatt må du si i fra på skolen om dette slik at du kan få hjelp.
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Fravær på ungdomsskolen

Jente kommer inn i klasserom(www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Fraværet ditt føres på vitnemålet, men det er mulig å be om at noe fravær fjernes.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme