Hopp til hovedinnholdet

Hvordan hjelpe en venninne som blir slått hjemme?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 16år jeg har en venninne som blir slått hjemme hos seg selv, hun sier hun fortjener det siden hun ble sur hun sier også at de har lov til å gjøre det, men nå meg og andre venner sier at det er ulovlig i Norge så sier hun bare at det er lov der hun kommer fra. jeg mener selv at det ikke er greit uansett om du har bodd i et annet land før. selv om det er greit i landet hun kommer fra og mange andre land. så er det jo ikke greit i Norge, er dette greit? jeg vill gjerne hjelpe henne jeg liker ikke se at hun kommer med blåveis eller har det pga foreldrene henne har slått henne. jeg er kjempe glad i ho å vill ikke at hun skal ha det sånn. jeg vill hjelpe henne, men jeg vet ikke hvordan pliss hjelp meg med å finne en måte å hjelpe henne på. jeg klarer ikke bare se eller høre om at hun blir slått. å pliss i need help

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at venninnen din blir slått hjemme. Du og andre venner har forsøkt å si at det er ulovlig, men får til svar at det er lov der hun kommer fra. Du er veldig glad i henne og ønsker ikke at hun skal bli utsatt for vold hjemme. Du lurer på hva du kan gjøre. 

At venninnen din blir slått av sine foreldre er alvorlig og bekymringsfullt. Slag er fysisk vold og er som du sier ulovlig i Norge. Selv om det er "lov" i hjemlandet hennes, er det fortsatt ikke lov i Norge. Når man er i Norge må man forholde seg til norske lover. Vi vet også, at det å bli utsatt for vold fra foreldre er vondt og skadelig for det utsatte barn/ungdommen uansett om landet det kommer fra har lover mot vold eller ikke... Venninnen din er heldig som har deg og det er helt riktig av deg å ville gjøre noe. Når man er utsatt for vold kan det føles skamfullt og noen tror til og med at de ikke fortjener bedre. Kanskje er det sånn for venninnen din. Da er det fint at hun har deg som kan si at det hun opplever er galt og hun fortjener å bo i et hjem der hun er trygg.

Så til hva du kan gjøre. Det er barnevernet i Norge som har i oppgave å undersøke at alle barn har det bra - og hjelpe de barn og ungdom som ikke har det bra. Du kan enten selv kontakte Barnevernet i din kommune, eller så kan du ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge, som kan hjelpe deg å komme i kontakt med dem. 

Kanskje kan du også bidra til at venninnen din får en trygg voksen å snakke med om det hun opplever. For eksempel helsesøster på skolen. Hun har taushetsplikt. 

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en liten oversikt.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme