Hopp til hovedinnholdet

Moren min er deppa og tar ikke vare på oss

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mamma er ganske deppa over at pappa flytta ut i fjor. Hun blir veldig sint og lei seg og hun mister litt kontrollen av og til. Ofte så sier hun «kan ikke dere bare flytte til faren deres? Så kan jeg selge huset og forsvinne» både jeg og broren min hater når hun sier dette! Hun lager veldig dårlig stemning i huset ganske ofte og vennene mine sier at jeg burde kontakte hjelp siden det er så ille. Hun snakket med pappa i telefonen hær om dagen og hun sa noe om at hun skulle ringe barnevernet og få dem til og hente meg og broren min for også ikke få lov å bo hos verken henne eller pappa! Jeg kom hjem når hun var midt i en telefon samtale og det hørtes ikke bra ut. Jeg ble ignorert i 20min etter jeg kom hjem og måtte bli sur i stemmen før hun svarte meg. Jeg hørte hun si noe om å henge seg selv og da ble jeg redd fordi jeg har sett henne prøve å ta selvmord 2 ganger. Jeg har fått lite søvn i det siste, ca8 timer søvn på 3døgn, har sovnet på skolen ofte! Håper jeg kan få hjelp!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Kjære deg, så leit å høre at dere har det så vanskelig. Vennene dine har helt rett i at du bør kontakte hjelp. Både du og din bror har rett på et trygt og godt hjem å vokse opp i. Du skriver at faren din flyttet ut i fjor, og det betyr at dere har levd med dette i et år alt.

Det er helt tydelig at moren din er inne i en krise etter at faren deres flyttet ut. I krise reduseres kapasiteten til å ivareta andre, og mange har mer enn nok med å mestre sitt eget liv. Dette medfører ofte at barnas behov ikke blir fullt ut ivaretatt, slik som hos dere. 

Du skriver at du har overhørt mamma si i telefonen at hun skulle få barnevernet til å komme å hente deg og broren din. Jeg forstår at du synes barnevernet høres skremmende ut, men det er faktisk barnevernet som kan hjelpe dere!

Barnevernets jobb er å hjelpe alle barn i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, så de får nødvendig hjelp og omsorg og trygge oppvekstsvilkår. Barnevernet er altså der for å hjelpe barn som har det sånn som du og broren din. Barnevernet kommer ikke hjem til folk å henter barn, men sørger i de fleste tilfeller for at barna og foreldrene får hjelp der de bor. Altså hjelpe foreldre til å bli gode nok foreldre så barna kan ha det bra hjemme :-)

Du forteller også at moren din har forsøkt å ta livet sitt før, og at du nå har hørt henne si noe om å henge seg. Ikke rart du blir redd. Det er helt tydelig at mamma trenger hjelp, og at hun trenger hjelp så fort som mulig. Om du er redd hun kan skade seg, må du ringe 113 med en gang. Her kan du lese mer om krisehjelp ved selvmordsfare.

Vanligvis ville jeg gitt råd om å snakke med helsesøster på skolen din, men idag er det søndag, og jeg synes dere skal be om hjelp allerede idag. 

Jeg synes du skal ringe barnevernsvakten der du bor. Barnevernvaktene er barnevernets akuttberedskap på kveldstid og i helger. Hovedoppgaven er å hjelpe barn og familier i krise og som trenger hjelp raskt.

Der dere bor finnes det også familievernkontor. Familievernkontoret kan også hjelpe dere, men når det er akutt slik som nå, er det barnevernet som er rette sted..

Det finnes flere hjelpetelefoner som er åpne hele døgnet og som kan gi deg råd anonymt:   

  • Dersom du trenger akutt hjelp kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Dette er en gratis tjeneste som er åpen kvelder, netter og i helger. Les mer om Alarmtelefonen for barn og unge her www.116111.no
  • Mental Helse: 116 123

  • Røde Kors: 800 33 321

  • Kirkens SOS er alltid åpen: 22 40 00 40​

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme