Hopp til hovedinnholdet

Mamma sier til meg at jeg lyver og er ekkel. Mamma vil ikke at jeg skal besøke venner så ofte, men at de kan komme til meg. Det vil de ikke for mamma kan si svært sårende til vennene som er på besøk. Hvordan få mamma til å oppføre seg bedre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Håper dette blir rett kategori, men mamma er ofte sur og kjeftet på meg. I det sister har hun blitt veldig kontrollerende, hun blir sur fordi hun tror jeg ikke dusjer. Men jeg gjør det hver morgen, og noen ganger på kveldene også. Men mamma sier jeg bare lyver om å dusje fordi håret mitt ikke er vått. Og jeg har prøvd å fortelle henne at jeg ikke trenger vaske håret hver dag (vasker det ca 2 ganger i uka), det er ikke fett og det lukter ikke så blir det så tørt når jeg skal vaske det så ofte. Men mamma sier bare at jeg lyver og er ekkel. Hun har også kjeftet mye fordi jeg vil være på besøk hos venner, mamma syns jeg burde ha besøk av vennene mine så hun kan se/høre hva vi gjør. Men vennene mine vil ikke være hos meg fordi mamma ofte kommer med stygge kommentarer. En gang når bestevenninnen min var på besøk sa mamma ut venninna mi var ei bortskjemt hore fordi hun hadde farget håre rosa hos frisøren. Venninna mi gråt å dro hjem. Hvordan kan jeg få mamma til å oppføre seg bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss.


Det virker virkelig ikke som det har blitt noe hyggelig mellom deg og mamma. Det er aldri godt å bli beskyldt for å lyve når en ikke gjør det og det er ikke vanskelig å forstå at det er ugreit når mamma kommer med sårende kommentarer til vennene dine.

 

Det kan kanskje virke vanskelig å invitere mamma til en prat om det er bare dere to - at du er redd det vil bli reprise av andre ganger dere ikke har fått til en god prat. Har du andre voksne du kan snakke med og som kan være med deg på en prat med mamma? For eksempel tanter, onkler, besteforeldre, ei venninne av mor? Dersom du ikke har det, kan du ringe familievernkontoret og be om samtale der, at du og mamma kan få komme dit og snakke sammen med en tarapeut til stede. Når vi blir lei oss, såret, sinte kan vi komme til å si ting vi ikke mener eller vi sier det på en altfor sterk måte og misforståelser og feiltolkninger kan fort oppstå. Dersom vi snakker sammen med en tredje person til stede så kan denne hjelpe til med å oppklare hva som menes og hjelpe til med å rydde opp i misforståelser. Da kan det bli lettere å forstå hverandre og lettere å finne løsninger på vanskelige situasjoner.

 

Lykke til!

 

Hilsen familieterapeuten

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme