Hopp til hovedinnholdet

Mine foreldre er skilt og jeg opplever at det er vanskelig å snakke med begge, når det er noe jeg er opptatt av. Hvem kan jeg snakke med uten at de vet det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Det er ikke nødvendig å lese hele, spørsmålet kan gjelde for mange uansett hva problemet er. Har skilte foreldre. Ble mobbet på barneskolen og kunne snakke med begge. Når jeg ble tenåring og begynte på ungdomsskolen kunne jeg ikke snakke med pappa uten at det handlet om han, jeg lagde maten, ryddet og vaska huset og passet på broren min. Jeg ville ikke bo der. Jeg kunne snakke med mamma om skolen, men ikke alt annet... Ca. en måned før jul kom jeg i en stor krangel med mamma og etter å ha snakka med helsesøster flyttet jeg til pappa. Jeg snakka med mamma på meldinger to uker senere og hun nekte å la meg komme hjem for å være med broren min. Hvis jeg skulle til henne måtte jeg stole på henne. Senere snakket jeg med broren min og han sa jeg var kastet ut. Poenget mitt er at jeg vil ha noen å snakke med for å løse det uten at foreldrene mine vet det. Hvordan kan jeg fikse det når de styrer hele timeplanen min og nekter meg å dra steder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no!

Du skriver at du opplever det vanskelig å få til samtaler med dine skilte foreldre, om ting som opptar deg og som er viktig for deg.

Du skriver også at det er bare når det er snakk om skole eller dem selv at det er mulig å få til samtale.

Du sier også at de styrer timeplanen din og nekter deg å dra noe sted?

Moren din har kastet deg ut og nekter deg også å la deg komme hjem til broren din.

Slik du beskriver situasjonen din er ikke bra for deg.

Foreldre har klare plikter overfor sine barn og Barneloven sier mye om hvilke rettigheter du har overfor foreldrene dine.

Jeg støtter deg i at du trenger å snakke med noen for å kunne løse utfordringene du beskriver.

Tror du at du kan snakke med helsesøster om situasjonen din? Du har snakket med henne før og hun vet litt om deg. Fortell om det du opplever og at foreldrene dine ikke lytter til de. Vis henne gjerne det du har skrevet til oss.

Du kan også velge å snakke med Barnevernstjenesten. De har et ansvar for at barn og unge skal ha det bra, og de kan hjelpe deg.

Både helsesøster og barnevernstjenesten har taushetsplikt.

Det er mulig at dine utfordringer ikke kan løses fullt og helt uten at de snakker med foreldrene dine, dersom de er bekymret for din omsorgssituasjon, men da vil de gjøre avtaler med deg om dette.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme