Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine sier aldri fine ting om meg

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.Jeg er utrolig lei av foreldrene min nå. De sier ALDRI fine ting om meg,Alt de gjør er og kjefte hele tiden. Det er mange eksempler,men et er f.eks idag,når jeg hadde vært l med noen venner og kom hjem,spurte pappa om jeg kunne lete etter en lader til en kjempegammel Dc. Jeg sa at den hadde vi ikke lenger,og så sa han bare at jeg skulle finne den,men jeg vet at den er borte forlengst, så da gikk jeg på rommet mitt og så på telefonen isteden siden jeg var sliten.Da kom han inn og ble KJEMPE sur og sa at jeg oppførte meg forferdelig og at ble kvalm av oppførselen min,og at jeg bare var kjempeslem mot lillesøstra mi og krevde penger for alt og var en dårlig datter.Og mamma sier ting som «jævla drittunge» og masse andre stygge ting hele tiden.Begge to klikker for vær minste lille ting og jeg er så lei av dem!Og de gjør aldri sånn mot lillesøstra mi,hun er lisiksom dems lille engel selvom hun gjør masse dumme ting.Jeg har tatt det opp med dem men da kjefta de bare mer.hva skal jeg gjøre

Besvart 11.06.2018 10:05
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at du opplever forholdet mellom deg og foreldrene dine som så vanskelig! Det du forteller at de sier og gjør mot deg høres ikke noe hyggelig ut. Jeg forstår at du opplever å bli mye forskjellsbehandlet hjemme - at det forskjell på hvordan foreldrene dine oppfører seg ovenfor deg og lillesøsteren din.

Det er selvsagt ikke uvanlig at man som ungdom føler at foreldre ikke forstår en og at man får mye ufortjent kjeft. Det er heller ikke uvanlig at man føler at foreldre forskjellsbehandler. Ut ifra det du skriver skjønner jeg  at du er eldst? Noe forskjellsbehandling vil det selvsagt alltid være - bare som følge av at dere har ulik alder, men også fordi dere er forskjellige som typer. Søsken er jo ikke like så da kan ikke foreldre behandle dem likt. Det ville på en måte vært urettferdig å bli behandlet helt likt og! Kanskje noe av årsaken til forskjellsbehandlingen er at foreldrene dine forventer at du skal ta mer ansvar hjemme enn lillesøsteren din? Og kan det være andre ting de også forventer av deg, tror du? Kanskje forventer de mer av deg enn det som egentlig er greit? Uansett hva som er årsaken til at det er som det er, høres det ikke ut som det er noe godt for deg hjemme nå.

Jeg syns ikke det høres ut som foreldrene dine har det noe bra med seg selv heller, ettersom de blir så raskt sure og begynner å kjefte veldig fort. Det høres ut som de har ganske mye stress inni seg som de ikke klarer å ordne opp i selv, og så kommer stresset deres ut på deg i form av sinne og kjeft. Det er ikke greit.

Jeg vil tro at den måten du opplever å bli forskjellsbehandlet på og snakket til gjør at du også føler deg ensom hjemme? Og å kjenne seg ensom er vondt, ennå mer når man føler seg ensom i sin egen familie. Det er ikke sånn det skal være. Det er ikke greit at pappa kaller deg kjempeslem, drittunge, eller at de sier de blir kvalm av deg. Dette er å gå langt over grensen i forhold til hva voksne kan si til barn. I alle fall hvis det skjer mer enn en gang!

Det er de voksne sitt ansvar at barna i huset har det bra. Og selv om du er storesøster og kan ta ansvar er du jo fortsatt barnet deres! Barn har rett til å føle seg elsket, sett og forstått av foreldre gjennom hele livet. Og hvis du ikke har det sånn nå er det lurt at du tar grep!

Mitt tips er at du inviterer mamma og pappa (og eventuelt lillesøster, hvis du tror hun kan klare å delta) til en rolig prat, en prat som gjerne finner sted når det er "fredstid" og det i utgangspunktet ikke er krangling. Det vil kunne gjøre en forskjell!

I samtalen er det lurt å ha fokus på løsninger! Si til foreldrene dine - ikke bare hva som er galt, men også hvordan du skulle ønske det var istedenfor. Og si noe om hvordan DU føler deg når du opplever å bli kjefta på eller forskjellsbehandlet. For eksempel kan du si noe slik som:

"Mamma og pappa, når dere kjefter på meg og kaller meg drittunge og sier dere blir kvalme av meg, blir jeg veldig såra. Jeg føler at dere alltid tar parti med lillesøsteren min og ikke ser hvordan jeg har det. Da føler jeg meg oversett og jeg føler det som at dere ikke bryr dere om meg. Jeg føler meg veldig alene. Selv om lillesøster er mindre enn meg trenger jeg også at dere viser dere er glad i meg. Jeg vil at dere skal ta meg mer på alvor og se ting også fra mitt perspektiv". 

Du trenger selvsagt ikke bruke mine ord, du må finne dine egne! Men jeg håper du forstår poenget mitt. Si noe om dine følelser og hva du ønsker skal være annerledes! Dette krever at du nok forbereder deg litt, tenker nøye igjennom hva du føler og hvordan det kunne blitt bedre. Hvis du ikke vil prate med dem kan du kanskje skrive et brev til dem? Eller vise dem svaret her fra meg, så kan dere snakke ut ifra det? Hvis du kan huske tilbake på noen opplevelser du har hatt med mamma,pappa og/eller lillesøster som har vært fine, og bruke disse som utgangspunkt for å få øye på noe du vil ha mer av, kan det også være nyttig tror jeg.

Hva tror du om dette? Jeg håper det vil bli en positiv opplevelse for deg å forsøke å snakke med dem på en rolig måte. Jeg håper virkelig at mamma og pappa lytter til deg og forstår alvoret.

Hvis du derimot ikke opplever å bli hørt anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. Dette er gratis og det finnes i alle bydeler/kommuner. De som jobber der er gode på å hjelpe familier til å løse konflikter og få det bedre med hverandre. Du kan ringe dit selv først og få råd, uten å involvere de andre i familien. Det kan være en OK start. Etterhvert kan du og den du har fått kontakt med der, invitere mamma og pappa til en felles samtale der dere forsøker å ta tak i noen av tingene som lager det vanskelig for dere hjemme. Mange familier opplever å få god hjelp på familievernkontoret.

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg håper foreldrene dine skjønner at du ikke har det noe bra hjemme nå. Les også artiklene jeg har lagt ved, de gir flere tips! Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme