Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når mamma og pappa ikke kommer overens?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Eg sendte inn ett spørsmål for litt over et år siden. Foreldrene mine kommer ikke overens i det hele tatt. Men eg klarer ikke snakke med dem om det. Ting hjemme blir bare værre. mamma ligger inne på rommet til brødrene mine, eg kan ikke huske en samtale de har hatt uten å gitt hverandre stygge blikk eller begynt å "diskutere". eg orker det ikke lenger. det har vært sånn i flere år, og eg er lei av å være hjemme. Mamma spør meg alltid hvorfor eg alltid er på rommet mitt, men eg bare takler ikke være i samme rom som dem. de snakker ikke sammen,snakker stygt om hverandre når de tror ikke vi hører det. middager er ikke gøy. Du bare sitter å venter på at ett eller annet dumt skal skje. Samtig har pappa en tedens til å bli fort sint og sur og kjefte mye bare fordi eg har glemt å gå med bosset. noen ganger blir han så sur at han blir skummel. Mamma sitter alltid på mobilen til langt på natt i sengen til brødrene mine og forstyrrer dem. og eg vil de skal være trygge hjemme. hva skal eg gjøre?

Besvart 04.09.2018 13:32
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Du skriver at foreldrene dine ikke kommer overens i det hele tatt, og at de bl.a.  "diskuterer" og sender hverandre stygge blikk. Det er veldig forståelig at dette både er slitsomt og vondt for deg. Det høres ubehagelig ut at pappa kan bli så sint at du føler det skummelt!

Mange foreldre forstår ikke hvor vanskelig det er for barn og ungdom å høre at de snakker stygt om hverandre. Det virker også som du er bekymret og føler et ansvar for at brødrene dine skal ha det bra. Du er kanskje storesøster?

Det er viktig at du får noen å snakke med om hvordan dere har det hjemme. Hvis det er en voksen du stoler på kan kanskje han/hun lytte til deg og hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine. Moren din har lagt merke til at du trekker deg tilbake på rommet ditt. Kanskje du kunne si noe om at du synes det er slitsomt og vanskelig å være sammen når foreldrene ikke er venner? I mange kommuner finnes det Familiesenter eller Familievernkontor som kan hjelpe familier som sliter. En av de voksne kan bestille time på Familievernkontoret, mens på Familiesenteret kan du selv ringe og be om hjelp.  

Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Helsesøster;
I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon. Helsesøster kjenner også til om det finnes Familiesenter i din kommune.Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme