Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det utrolig tøft nå.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg har det utrolig tøft, jeg strøk på eksamen i fjor og teorien. Mamma går rundt veldig ofte å klager på hvor deprimert hun er og hun ikke har det bra. Mamma legger bare press på meg og jeg får ikke til noe. Eksamen kan jeg drite i og jeg kommer ikke til å få noe utdanning i det hele tatt. Jeg vet ikke hva verden kan tilby meg mer, jeg ønsker ikke å ta livet mitt, men er føles bare så håpløst nå. Jeg går bare hjemme og ikke gjør noen ting. Jeg har ingen å snakke med og da mener jeg ingen. Jeg har prøvd å snakke med de på helsestasjon for ungdom, men det går ikke. Jeg er oppdratt slikt at man ikke prater om ting som foregår innen for husets fire vegger. Jeg er veldig lei av å ha det slikt i livet mitt. Jeg prøver å være sterke, men det er så vanskelig når jeg ikke har noen å kunne prate med eller venner rundt meg som kan støtte meg. Familien min ser på meg som en skam... -Jente 18

Besvart 10.09.2018 20:18
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det hjemme og hvor tøft det har vært for deg å stryke på eksamen. Jeg forstår at du har det vanskelig og at du har mange indre konflikter i deg grunnet dette.

Det høres ut som det er liten støtte for deg å få hjemme. Moren din har mer enn nok med seg selv og sine utfordringer og du opplever at hun stiller store krav til deg. Dette høres stressende ut for deg.

Hva kan du gjøre?

Jeg vil råde deg til å snakke med noen om  hvordan du har det. Du har gjort et forsøk på helsestasjon for ungdom men du opplevde at det var vanskelig for deg å snakke om hvordan du har det.

Jeg tror det er viktig for deg at du ikke gir opp dette! Selv om man er en del av en familiekultur hvor man ikke snakker om hvordan man har det så trenger vi alle å snakke når vi ikke har det bra.

Mitt beste råd til deg er å fortsette å snakke med helsesøster. Det kan være vanskelig i starten men det blir bedre. Jeg syns du fint klarer å beskrive til oss hvordan du har det. Kan du snakke om dette også til helsesøster?

Når det gjelder at du ikke har noen aktiviteter på dagtid så kan du sjekke med skolen din om du kan ha mulighet til å ta opp igjen de fagene du strøk i?

Du kan også kontakte NAV der du bor og melde deg som arbeidssøker eller søke om dagpenger hvis du har krav på det.

Har du noen interesser eller aktiviteter du er opptatt av? Hvordan ville det være for deg å oppsøke dette?

Det å ha noe å drive med gjør hverdagen litt bedre og man slipper å føle seg utenfor og alene.

Du er ingen skam for familien - selv om det ble slik for deg nå så har du sikkert dine gode grunner til at det har blitt slik. Det går fortsatt an å gjøre noe! Ikke gi opp!

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til nytte for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Student med ekstra utfordringer i utdanningen eller på skolen?

Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)

Har du fysiske- og/eller psykiske plager? Er du alene med barn? Har du funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å fullføre videregående skole eller en utdanning?

Har du utfordringer med språket?

Her er støtteordninger du kan ha rett på, og som kan gjøre det lettere for deg å fullføre skolegang og utdanning.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme