Hopp til hovedinnholdet

Pappa blander seg i alt, er streng, gir meg prestasjonsangst.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei er en jente på 14,5 år har skilte foreldre men jeg liker meg ikke hos pappa på grunn av dette. 1. Han gir meg prestasjonsangst av og til 2. han lar ikke tingene mine ligge ifred uten å vite hva det er 3. Han må vite alt.(kontrollfreak!!!!) 4. Han har EKSTREMT strenge grenser 5. Blir anspent av og snakke med han, skal alltid snakke om trening, være ute, kosthold, skole, (alt sånn) Altså, det er som at jeg så vidt gidder å snakke med ham(han er veldig ego, og tenker kun på hans problemer). Jeg klarer så vidt å håndtere ham, klarer ikke å høre så mye dritt uten at det går innpå meg!! Håper på svar, fra en som får kortere og kortere lunte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Dette var da en trist situasjon.

Når jeg leser beskrivelsen din slår det meg at faren din høres ut til å være mye 'på'. Nå vet jeg ikke hvor mye du er hos han, men det kan hende at han tenker det er viktig at han bryr seg, er opptatt av deg og ditt, når du først er hos han. Videre kan han ha en forstilling om at det er viktig å være åpen, å kunne snakke om alt. Det å kunne snakke om 'alt', kan for han bety at dere har et nært forhold - og foreldre ønsker ofte et nært forhold til barnet sitt. Dermed forteller han om seg og sitt, og viser stor interesse for deg og ditt. At han må vite alt, kan også handle om bekymring. 

Disse tingene kan ligge bak faren din sin væremåte overfor deg, men det er slett ikke sikkert. Kan hende er hensikten hans at du skal prestere bra. Kanskje er han en nysgjerrigper, kanskje trenger han å ha full kontroll, og dermed blir streng.

Uansett hva som motiverer faren din til denne væremåten, så skjønner jeg at det oppleves ugreit for deg. Da er det på sin plass å prøve å få til en endring, noe som betyr at dere må snakke. Ofte har vi selv ikke så god innsikt i hvordan vi påvirker andre mennesker. Dermed kan det hende at han ikke på egen hånd skjønner hvordan hans væremåte oppleves for deg. For at han skal ville endre på noe er det grunnleggende at han forstår det.

Det er fint om du får til å snakke med han selv. Dersom du ikke har noen tro på at det kan nytte, kan du begynne med å fortelle din mor om situasjonen. Hun kan enten snakke med faren din eller ta kontakt med et familievernkontor, som kan hjelpe dere med en god samtale.

Terapeuten på familievernkontoret vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva dere kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud. Link som hjelper dere med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Jeg legger også ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme