Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter sånn med å åpne meg for folk

Jente 15 år
 

Spørsmål

Visste ikke hvilket tema dette skulle under. Men jeg sliter fælt med å åpne meg for folk. Altså jeg kan ha øvd på hva jeg skal si i 1 måned, og når dagen kommer, då klarer jeg det ikke. Å ellers bare det å åpne meg sjenerelt. Jeg ser at folk rundt meg blir skuffa. Jeg har mange gode Veninner som forteller meg om sine problemer, og jeg lytter alltid bare. Trur de savner å få noe tilbake. Også kjæresten min. Han forteller meg om da han var så nær med å ta livet sitt. Og han forteller meg så masse viktig om seg sjøl. I dag skulle jeg også gi litt tilbake med å fortelle at mamma og pappa holdt på å skilles.. for han vet at jeg har hatt dårlige perioder, men han aner ikke hvorfor. I dag skulle jeg fortelle det, som sagt, til han. Men det gikk bare ikke! Skjønner ikke hvorfor! Klarer ikke åpne meg for noen.. og det tar jo på meg også. Er veldig tungt. Det er kun en jeg har åpnet meg til med dette med mamma og pappa. Å det er søskenbarnet mitt som er like gammel som meg og min bestevenn.

Besvart 26.09.2018 11:29
 

Svar
Hei

Så fint du skriver til oss når du har spørsmål. Det å åpne seg for andre mennesker er ikke alltid lett, og spesielt om man ikke er vant til dette. 
Kanskje har du vokst opp med foreldre som også er lukket og dere ikke har snakket så mye om følelser? Jeg tenker at du må gi deg selv litt tid til å jobbe med dette om du har et ønske om å bli mer åpen. Det å bli vant til å dele og vant til følelser man har kan ta litt tid. Men det å dele sine tanker og følelser med et annet menneske man stoler på kan ha stor verdi. Da blir du litt mindre "alene" om ting som skjer i livet ditt og andre kan gi deg omsorg og forståelse. Om du ikke sier noenting, er det også vanskelig for andre å vise deg den omsorgen. Det å skulle øve seg på å åpne litt mer opp krever at man er litt modig og tar et skritt av gangen. Du starter med å snakke med noen du stoler på ( slik som kjæresten kanskje?) og starter med å si en liten ting. Etter hvert som du ser at det går bra og blir godt mottatt kan du kanskje våge å si litt mer? Etter hvert håper jeg du kan få gode erfaringer med det å dele dine tanker og historier med andre og da vil du nok oppleve at det ikke er like skummelt som du først tenkte. Lykke til, 

Vennlig hilsen fra Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du er unik! Vil du vise det?

Gutt foran tavle med teksten

Føler du deg unik, spesiell eller annerledes? Kanskje har du lyst til å skille deg litt ut fra de andre og vise frem DIN egenart? Vi får en del spørsmål om dette på ung.no. Her er noen tanker om det som kan være til nytte for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme