Hopp til hovedinnholdet

Vi er uenige og krangler endel hjemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine har god råd,og et stort fint hus.Hører de sjeldent krangle når de er sammen.De har vært gift siden lenge før jeg ble født.Problemet er at pappa jobber en turnus hvor han er borte tre uker og så hjemme tre uker og når han er har friperiode er han ofte å jobber med andre ting.Dermed er det min mor som har det meste av ansvaret hjemme.Søsteren min har en diagnose som gjør at hun ikke er til stor hjelp.Jeg føler derfor at jeg må gjøre mye hjemme,som ja regnes som vanlige plikter.Men når min mor ikke orker og sover ofte på dagen føler jeg at jeg meg gjøre mye av det henne burde gjort. Men bare helt enkle ting som å lage mat og vaske klær.Vi tre som bor her hjemme hele året krangler Masse når min far ikke er her.Kranglene går på hvem som gjør hva, hva som burde vært gjort osv.Det er ikke sikkert det er anderledes en andre hjem.Derfor spør jeg om dette er normalt? Alle blir høylytte,roper og skriker en del.I visse tilfeller hender det også at kloring, klyping o.l fra alle tre

Besvart 08.10.2018 15:08
 

Svar
Hei

Takk for et viktig spørsmål! Det høres ut som du har det slitsomt hjemme i blant; særlig når pappaen din ikke er der. Mange oppgaver i hjemmet faller på deg. Det virker som du synes det er litt urettferdig. Dessuten blir det endel krangling mellom din mor, søster og deg.

I alle familier er det forventninger til hverandre om hva som skal gjøres og hvem som skal gjøre det. Disse forventningene er ulike fra familie til familie, og person til person. Derfor er det vanskelig å si hva som er normalt. At forventningene er ulike; skaper ofte uenigheter og noen ganger krangling. I slike tilfeller kan det være godt å ha et slags familieråd. Det betyr at man setter seg ned og snakker sammen i "fredstid"; når alle er hjemme og ingen er sure på hverandre. Så finner man sammen ut hva som er rimelig å forvente av hverandre. Man fordeler oppgaver eller gjøremål mellom hverandre. Kanskje kan dere lage en liste over hvem som skal gjøre hva uke for uke? Når det er skrevet ned, er det ofte litt enklere å vite hva en skal gjøre; og vanskeligere å vri seg unna... Det er uansett viktig at de hjemme får høre hvordan du har det og hvordan du synes dere alle har det i familien. Det kan gi de andre nyttig informasjon for å forstå deg bedre.

Det er fint om alle i en familie er med å bidra. Selv om din søster har en diagnose, så er det kanskje noe hun også kan hjelpe til med? Pappaen din må også hjelpe til på sitt vis når han er hjemme.

Det høres ikke greit ut at kranglingen kan føre til kloring og klyping mellom dere! Det er viktig at dere får en slutt på. I et familieråd kan dere også diskutere hvordan dere skal gjøre det hvis dere er sure på hverandre. Kikk gjerne på artiklene under. Kanskje får du noen tips og ideer fra dem?

Hvis ting ikke blir bedre og du kjenner at du ikke blir tatt på alvor hjemme; kan det være godt å snakke med en helsesøster eller sosiallærer på skolen. De kan hjelpe deg med dine tanker; samtidig som de kan hjelpe deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan dere skal ha det hjemme.

Jeg ønsker deg riktig lykke til videre! 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme