Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få lov til å dra på klassetur

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, foreldrene mine vil ikke st jeg skal på klassetur. Jeg har alltid drømt om det og jeg har bodd her i Norge hele livet. Foreldrene mine har utenlandsk bakgrunn så derfor. De vil ikke la meg og tvillingen min dra til Polen. Fordi de tror vi kommer til å gjøre noe dumt. (7.klassen da det var leirskole sa de at vi måtte komme hjem, siden søstra mi hadde gjort noe galt og fikk melding hjem. Siden da har vi aldri fått låv å overnatte, turer. Det er trist. Hva skal jeg gjøre får å få låv til å dra. Jeg vil ikke prate med helsesøster pga vil ikke at andre skal prate med foreldrene mine om det.

Besvart 11.10.2018 13:08
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Hvis jeg forstår deg riktig skal hele klassen din på tur til Polen og du og søsteren din får ikke være med. Dette forstår jeg at føles urettferdig og trist for deg, klasseturer er viktige ting å være med på - både for det sosiale og det faglige. Så lenge turen er i skolens regi og det er voksne ansvarspersoner med fra skolen, syns jeg virkelig du bør få lov til å bli med. 

Du spør hvordan du skal snakke med foreldrene dine uten at andre voksne blandes inn. Jeg tror du gjør klokt i å snakke med dem på et tidspunkt der det i utgangspunktet er rolig, og dere ikke krangler om dette fra før av. Fortell foreldrene dine at det er noe viktig du vil snakke med dem om og at du ber om at de lytter til det du har å si. Da "tuner de seg" forhåpentligvis mer inn på deg. Forsøk å forberede deg litt. Det du kan gjøre er å tenke etter hva du bør si for å få dem til å forstå hvordan det er å være deg, og hvorfor det er viktig for deg å dra. Fokuser på ønskene dine og det du vil, fremfor å klage på at de er strenge. Om man snakker om seg selv blir sjelden motparten sint eller støtt. Du må understreke for dem at selv om det har skjedd noe dumt tidligere er ikke dette noe som gjelder for deg, nå. Du er ikke søsteren din. Selv om hun gjorde noe dumt en gang for noen år siden trenger det ikke å bety at verken hun eller du vil gjøre noe dumt på denne klasseturen. Dette poenget må du forsøke å få frem. Du må gjøre dem trygge på at du kan klare deg fint på klasseturen og at de kan stole på deg. Spør dem helt konkret om de stoler på deg, og hvorfor de eventuelt ikke gjør det. Spør dem hva som skal til for at de stoler på deg. Kan dere lage noen avtaler om å kommunisere mens du er borte, slik at de vet at du har det bra og alt er greit? 

Selv om du skriver at du ikke vil blande inn andre voksne syns jeg faktisk at du skal snakke med læreren din og fortelle at foreldrene dine ikke ønsker at du skal bli med på klasseturen. Læreren din vil nok tidsnok få vite om det, da han/hun merker at dere ikke melder dere på turen. Det er bedre å være ærlig og si det som det er - at dere har veldig lyst men ikke får lov. Kanskje kan læreren din berolige og snakke med foreldrene dine slik at dere får lov? Kanskje kan dere lage noen avtaler med kommunikasjon hjem mellom læreren din og foreldrene dine imens dere er borte, som beroliger foreldrene dine? 

Jeg tipper det er fordi de bryr seg om deg og at de ikke vil at det skal skje noe med deg, at foreldrene dine er så strenge. Foreldres kjærlighet til barna kommer ofte "forkledd" som strenge regler. Men det er leit når det blir slik at de strenge reglene hindrer barna i å leve det livet de ønsker og det hindrer dem å være sammen med venner. Slik som skjer i ditt tilfelle. Foreldre kan ikke holde barna sine innelåst selv om de er bekymra for dem.

Hvis du vil kan du også vise svaret mitt til foreldrene dine. Kanskje det kan være utgangspunktet for en prat?

Jeg håper dette ga deg noen innspill og litt inspirasjon. Jeg håper du får lov til å bli med på klasseturen likevel!

Lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme