Hopp til hovedinnholdet

Foreldre lager regler for skjermbruk. Er det greit?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg kan bare se på TV en time om dagen og ikke bruke tekenolig bare gjøre lekser og oppgaver på hverdagene. Er det greit av mamma og pappa å gjøre det.

Besvart 11.10.2018 13:18
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er nok dessverre slik, at så lenge du er under 18 er dine foreldre ansvarlig for deg, også for å ta beslutninger på dine vegne. Det betyr at de kan nekte deg å se mye på TV eller bruke mobil/pc i hverdagen hvis de mener at dette er til det beste for deg. Loven som bestemmer dette, heter barneloven. MEN i denne loven står det imidlertid også at barn og unge skal få stadig mer medbestemmelsesrett når de blir eldre. Det betyr at du skal få være med å bestemme, det er de lovpålagt å ta hensyn til.

Hvis det er slik at du ønsker å se mer på TV, eller bruke mer teknologi i hverdagen kan det kan være lurt av deg å ta en ordentlig prat med moren og faren din om dette. Nøkkelen, tror jeg, er at de forstår hvorfor du ønsker dette, så tenk litt over hva som gjør at det er så viktig for deg og hvordan du tror det kan være lurt å forklare det til dem! Alle ungdommer er forskjellige og man kan ønske å se på TV/være på mobil/pc av ulike årsaker. Hva er grunnen til at du ønsker det? Hva er grunnen til at det er viktig for deg å få gjøre dette mer i hverdagene? Jo mer foreldrene dine kan forstå av dette, jo større sjanse er det at de lar deg gjøre det.

Samtidig blir jeg nysgjerrig på hva som er årsaken til at foreldrene dine ikke vil la deg se mer TV eller bruke mer teknologi på hverdager. Hva er det de prøver på, tror du? Ofte, når foreldre lager strenge regler for barna sine -for eksempel at de nekter dem å se så mye TV som barna vil - gjør de det gjerne fordi de er glad i barna sine og vil passe på dem, og vil dem vel. Foreldre blir lett bekymra fordi de er så glade i barna sine! Jeg tipper foreldrene dine er redd for at du skal bli passiv, at du skal bli mindre sosial med venner, at TV-titting og mobil/skjermbruk skal gå ut over skolen eller andre aktiviteter. Eller kanskje søvn? Dette er bare mine gjetninger. Du gjør klokt i å snakke med dem om hva dette egentlig handler om. Og jeg syns du har rett til å vite hvorfor de nekter deg dette. Kanskje kan dere forhandle litt?  

Kanskje kan noe av det du sier (hvis du tenker deg godt om og forbereder noen gode argumenter) endre deres oppfatning? Men det krever at dere prater sammen på et tidspunkt der det i utgangspunktet ikke er krangling, og dere har litt god tid. Og det krever at du også viser at du vil høre på det mamma og pappa har å si om saken, og at du er beredt på å både gi og ta. Hvis du syns det er vanskelig å starte en prat med dem kan du kanskje vise dem svaret mitt her til deg, så kan dere lese barneloven sammen og ta en prat ut ifra det? Dere kan også gå inn på en fin nettside som heter snakkomspill.no. Det er en fin infoside fra medietilsynet som har forslag og tips til foreldre og ungdommer som vil diskutere skjermbruk. De har til og med et utkast til en egen avtale man kan inngå.

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til, håper du og foreldrene dine finner et bra kompromiss som dere alle er fornøyde med.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme