Hopp til hovedinnholdet

Mamma fant en brukt kondom på rommet mitt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma fant en brukt kondom på rommet mitt og ble sur Fordi jeg nektet å si hvem jeg brukte den med, og hun ga meg derfor husarrest. Har henne rett til det? Fordi jeg personlig syntes ikke at henne har rett til å straffe meg fordi jeg ikke syntes henne trenger å vite absolutt alt, hvertfall ikke når det gjelder mitt sexliv

Besvart 29.10.2018 20:18
 

Svar
Hei

Så bra at du har brukt kondom som beskytter mot både seksuelt overførbare sykdommer og ufrivillig graviditet. Husarrest er en form for straff som ofte er lite hensiktsmessig når man skal få til et godt samarbeid mellom ungdom og foreldre. Noen foreldre blir så fortvilet i at de bruker straff som metode i oppdrager rollen hvis de ikke vet om andre måter å løse situasjonen på, som kanskje er bedre.

Moren din har ansvaret for deg frem til du er 18 år. Kanskje opplever hun at hun ikke har passet godt nok på deg? Det er du som bestemmer over din kropp og hvem som skal få gjøre noe med den. Hvis en person over 16 år har sex med deg når du er under den seksuelle lavalder, så kan det være ulovlig og straffbart. Moren din skal hjelpe deg å ta gode valg for deg selv og sette grenser. Hvordan snakker dere om valg og grenser hjemme?

Seksualitet er privat og intimt. Det er helt greit at du ikke deler detaljer om hva du gjør med tanke på seksualitet. Men kanskje du må si noe som kan gjøre henne trygg på at du tar gode valg og klarer å sette grenser for deg selv? Tenk igjennom hva du kan si for at hun skal føle at hun tar godt nok ansvar for deg. Spør henne eventuelt om hva hun forventer av deg og hva hun snakket med sin mor om når hun var på din alder. Be gjerne om en samtale med helsesøster hvis du vil snakke med noen som har taushetsplikt. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme