Hopp til hovedinnholdet

Hei, mamma og pappa er skilt. Hva kan keg gjøre for at det blir lettere?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa er skillt, og det er egentlig ikke noe problem i deg, bortsett fra at de ikke snakker sammen. Pappa var utro mot mamma, så derfor vil ikke mamma snakke med eller om pappa i det heletatt. Det er vanskelig for meg. I tillegg, føler jeg at pappa behandler meg urettferdig. Han bryr seg bare om den nye familien. Når jeg skal til en av foreldrene så må keg gå med en stor bag hvor uke fordi ingen vil kjøre meg til den andre sitt hus. Hva kan keg gjøre for at det blir lettere?

Besvart 14.11.2018 23:33
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det du beskriver er det nok mange barn og unge som kjenner seg igjen i. Det er leit når foreldre blir fylt så mye av sin lykke eller sorg slik at barna føler at de ikke blir sett. Når mennesker er veldig lei seg eller veldig lykkelig er det ofte vanskelig å se hvordan de oppfattes av andre, selv barna sine.

Mange foreldre som blir såret av den andre har vanskeligheter med å se at barna kanskje ikke føler seg like såret. Voksne er ofte bedre som foreldre for sine barn enn de er som kjærester eller ekskjærester. De glemmer at barn som regel er like glad i begge sine foreldre.

Foreldre som er veldig forelsket er ofte ikke bedre. Mange foreldre tenker også at når barna sine er tenåringer stå trenger de ikke så mye oppfølging og oppbacking. De aller fleste tenåringer vet at dette er feil. Det er minst like viktig å ha foreldrene sine i ryggen når man står på terskelen til å forme sitt eget liv.

Har du prøvd å snakke med foreldrene dine om hvordan du opplever situasjonen din? Dersom de ikke vet hvordan det ser ut for deg er det vanskelig for dem å gjøre noe med det. Dersom det er vanskelig for deg å snakke med dem er det mulig å få hjelp. Noen bruker andre familiemedlemmer eller venner.

I følge barneloven har du krav på å å bli hørt i saker som angår dine personlige forhold. Hvordan du har det i din(e) familier og utfordringene med å flytte fra om tilbake er helt klart noe du har krav på å bli hørt om.

Ved familievernkontoret der du bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse utfordringer på en bedre måte. Der har du krav på å bli hørt på.

Det kan være godt for deg å snakke med noen for din egen skyld. Helsesøster eller sosiallærer er ofte gode å snakke med. de har erfaring i å snakke med ungdom med lignende vansker.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme