Hopp til hovedinnholdet

Har flashbacks fra barndom som jeg lurer på om jeg skal ta på alvor?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg opplever ofte å ha «flashbacks» som viser at jeg som mindre ble slått av min mor og har opplevd at min far gjentatte ganger har vært ruset på alkohol. Jeg er usikker på om dette faktisk har skjedd eller om dette bare er noe jeg forestiller. Det jeg i hvert fall vet er at jeg har opplevd mye krangling hjemme og blitt utsatt for psykisk vold over lang tid. Moren min har også tidligere hatt høyt temperament, og har derfor knust flere gjendstander og ropt/skreket til meg, noe som har vært veldig skremmende. Det overrasker meg altså ikke om mine flashbacks faktisk stemmer. Hjemmesituasjon min har blitt bedre nå, men har preget meg i stor grad og slik er det fortsatt. Bør jeg bare overse alt som har skjedd tidligere og ignorere mine flashbacks, eller skal jeg ta dette på alvor?

Besvart 12.01.2019 19:28
 

Svar
Hei, jente på 14 år!

Det kan være lurt å ta dine symptomer på alvor for å finne ut om dette er noe som kan bli bedre. Uansett om dette er flashbacks til minner som har skjedd eller om det er noe som ikke har skjedd så høres det ut som om det uansett plager deg. Du har også opplevd mye vanskelig som barn som det ikke er rart at du reagerer på. 

Barn som vokser opp i familier der det er mye som er skremmende og der oppfølgingen og tryggheten kanskje ikke er som den skal kan bli preget av dette i ettertid. Det er ikke likt for alle og alle reagerer ikke på de samme tingene.

Jeg tror det er lurt at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg med å finne ut om du trenger oppfølging og hjelp for å både snakke om det du har opplevd og også å finne ut om det er mulig å redusere flashbacks slik at du ikke blir så preget av dette. 

Du kan ta kontakt på ulike steder og du kan velge det som blir lettest for deg. Tre alternativer er helsesykepleier (tidligere helsesøster), Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Trenger du noen å skrive/ringe til/drøfte med kan du ta kontakt med Kors på halsen. Se på linken for mer informasjon. 

Godt å høre at du har det bedre hjemme nå. Det kan gjerne være i perioder der man har det litt bedre rundt seg/med seg selv at man klarer å ta tak i de vonde opplevelsene som har preget fortiden. Jeg tenker at det uansett er lurt at du får snakket med noen og sortert litt i det som du skriver om her til ung.no

Masse lykke til! 

 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme