Hopp til hovedinnholdet

Faren min sier at de ønsker jeg var død og at han ikke liker meg.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en familie som bare bryr seg om hva andre syns om meg og mine søsken. Som at alle må tenke at dere er engler og ikke gjør noe dumt og at dere viser altid respekt og komme med gode karakterer på skolen sånn at alle snakker om hvor gode dere er på skolen. Vi er ikke fra Norge så i vår kultur så snakker alle på bak ryggen enten stygt eller ikke. Hører pappa sier hele tida når han går forbi rommet skulle ønske du var død til meg og han sier det rett til meg når jeg gjør noe dumt. Han sier hele tida at han ikke liker meg og min søster,storebror kan gjør hva han vill han kan være ute til når han vil og overnatte men jeg og min søster er altid hjemme og vi går ikke på noe. De sier hele til dra til helvete,vi vasker hele tida huset og de sier ikke takk og bare ja nå sitter de på mobilen igjen og begynner og skjefte på oss. Hater de helt jævlig men vil ikke si til helsesøster eller noen sånn at de ikke sier det til barnvarn og de kommer sikkert til å snakke med de.

Besvart 14.01.2019 15:38
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt! Du beskriver en situasjon hjemme som høres veldig vanskelig ut. Vi har snakket med flere ungdommer som har liknende opplevelser som deg. Mange ganger kan det være vanskelig å leve med to kulturer, og de forventningene som finnes i hjemmet.

Det er viktig at du får hjelp slik at du og søsteren din kan få det bedre! Jeg blir bekymret når jeg leser om hvordan faren din snakker til deg. Det er ikke bra! Jeg vil tro at du blir både sint, redd og trist.
Du ønsker ikke å snakke med helsesøster fordi du er redd for at hun vil kontakte barnevernet. Uansett trenger du noen å snakke med og få hjelp til å få det bedre

Jeg vil oppfordre deg til å ringe Røde Kors sin hjelpetelefon. 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00). De har snakket med mange unge som opplever liknende ting som deg. Telefonen er gratis og du behøver ikke si navnet ditt om du ikke vil.

Det finnes også en alarmtelefon for barn og unge: tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen om hvordan du har det og om hva som er lurt å gjøre i din situasjon (gratis).

Nedenfor finner du to artikler som kan være nyttig.

www.ung.no/tvangsekteskap/3278_Lever_du_mellom_to_kulturer.html

www.ung.no/vold/3873_Er_det_oppdragelse_eller_vold.html

Som du nevner kan du selvsagt også snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Hun er der for å hjelpe!

 

Lykke til! Håper du får hjelp og slik at du får det bedre hjemme.  

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme