Hopp til hovedinnholdet

Foreldre jobber mye, huset er rotete.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Mamma jobber for mye. Pappa har en jobb der han må reise rundt på oppdrag, og det er ikke veldig strukturert, men jeg ser han kanskje tre-fire helger i måneden. Mamma har en fast jobb rett ved her vi bor, men på grunn av den stillingen hun har i den jobben må hun ofte reise. Jeg og søster er ofte hjemme alene. Når mamma er hjemme slutter hun ca klokken fire på jobb, men kommer ofte ikke hjem før klokken fem. Når hun kommer hjem setter hun seg ned og skriver viktige mailer og tar telefoner. Vi andre i huset må være stille. Det er vanskelig å føre samtaler med mamma fordi hun alltid gjør noe jobbrelatert på telefonen sin. Hun hører ikke hva jeg sier. Huset vårt er rotete og vi har sjelden «familietid». Jeg føler et stort ansvar for å gjøre alt det mamma ikke rekker i hjemmet på grunn av jobb. Det tærer på meg. Jeg har prøvd å snakke med mamma om all jobbingen, og om hvor sliten hun blir, men hun blir bare sint og sier at hun får slutte og jobbe. Hva skal jeg gjøre? Jeg er kjempefortvilet

Besvart 04.02.2019 22:12
 

Svar
Hei jente 16 år

Det er dessverre mange voksne som jobber for mye og som bruker mye tid på mobiltelefonen.

Moren din blir sint når du tar det opp og sier at hun må slutte å jobbe. Jeg tror at det må finnes en mellomting.

Jeg foreslår at du forsøker å snakke med henne igjen. Du kan på forhånd spørre om en prat. Du kan spørre om hun kan lytte litt til deg, og da kan du fortelle henne hvordan du tenker om familiesituasjonen. Kanskje kan du ha skrevet ned noe på forhånd?

Hva kan dere få til sammen? Kan dere ha ryddetid hvor alle bidrar? Kan dere ha tider hvor dere logger av?

Du skriver at det er vanskelig å føre samtaler med moren din, og jeg skjønner at du er fortvilet. Når mennesker man er sammen med ikke ser eller hører så føler man seg gjerne avvist. Jeg tenker at det hadde vært fint for deg å snakke med for eksempel helsesøster/helsesykepleier på skolen. Helsesykepleier er vant til å snakke med barn og ungdom, og mange er i samme situasjon som deg. Teknologien gjør at mange er tilgjengelige mange steder samtidig.

Jeg tror moren din hadde hatt godt av å logge litt av! Man jobber gjerne mer effektivt også om man får litt hviletid og gjør andre ting.

Du kan jo vise moren din hva du har skrevet til oss, og svaret fra meg.

 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme