Hopp til hovedinnholdet

Jeg får aldri være i fred

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har litt problemer hjemme. Fordi jeg får aldri være i fred, de snoker i tingene mine når jeg er på skolen osv.. og stefaren min vill at kattene mine skal dø. Jeg trenger litt hjelp for kattene mine og privatlivet mitt er ganske viktig for meg

Besvart 07.02.2019 14:49
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du ikke liker at foreldrene dine snoker i tingene dine! Det skal ikke være nødvendig at foreldre holder på slik, med mindre det er åpenbare årsaker til at ungdommen må overvåkes. Det kan for eksempel være når det er bekymring for at barnet ruser seg eller er involvert i annen kriminalitet, eller overhodet ikke klarer å ta vare på seg selv. Men det er i sjeldne tilfeller! Og slik jeg forstår det du skriver er ikke dette et tema i din situasjon? 

Jeg kan fortelle deg at vi har en lov som sikrer barns rett til privatliv. Den heter barnekonvensjonenDer står det som en egen paragraf at barn har rett på et privatliv. "Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin", står det helt konkret. Din rett til privatliv øker med alderen din. Det skal derfor mye til for at foreldre skal kunne blande seg borti alle deler av privatlivet ditt (f. eks rommet ditt - det syns jeg du skal få ha for deg selv) når du er så stor som 13 år. Det er annerledes nå, enn da du f.eks var 10 år. Du kan vise barnekonvensjonen til mamma og stefaren din. 

Samtidig er det også slik at de må forholde seg til sine plikter som foreldre, i fra barneloven. Der står det at foreldrene har ansvar for barna sine til frem til barna er myndige (det vil si til de fyller 18 år). De har ansvar for å gi barna sine god omsorg og for å verne barna fra noe som kan være skadelig/farlig for barna. Men det betyr som sagt ikke at de har lov til å snoke på rommet til barna sine uten noen spesiell grunn!

Du forteller også at stefaren din sier om at han ønsker at kattene dine skal dø. Dette skjønner jeg at du blir veldig lei deg av! Jeg regner med at kattene dine betyr mye for deg.

Har du sagt til moren (og evt stefaren) din at du ikke liker det de sier og gjør? Det kan ofte hjelpe å ta en ordentlig samtale. En samtale som finner sted på et tidspunkt utenom krangling og irritasjon, slik at det er lettere å snakke rolig til hverandre og å lytte til hva den andre har å si. Jeg vil anbefale at du snakker med dem om hvordan du opplever at de snoker på rommet ditt og at du blir lei deg av at stefaren din sier at han ønsker kattene dine skal dø. Du må fortelle dem at kattene dine er viktige for deg. Forhåpentligvis vil de vise forståelse for hvordan hele denne situasjonen oppleves for deg men du er nødt til å forklare ordentlig. Når det gjelder dette med kattene er det viktig at du finner mer ut av hva stefaren din mener når han sier det han sier. Syns han bare de er irriterende, og så sier han det litt på tull? Eller mener han at de skal avlives, og hvorfor må de i så fall det? Du har krav på å få en ordentlig forklaring så du slipper å gå og bekymre deg for hva som vil skje med kattene dine! 

Et annet tips jeg har til deg når det gjelder dette med privatliv er at du ber mamma og stefar fortelle litt om hva som er årsaken til at de tenker det er nødvendig å snoke på rommet ditt. Deres kontrollbehov kan kanskje handle om at de er nysgjerrige på hvordan du har det? Kanskje du kan fortelle dem litt om hva du er opptatt av for tiden, uten at de behøver å snoke på rommet ditt for å finne ut ting? For de fleste foreldre oppleves det som verdifullt at barna deler litt fra privatlivet sitt fordi de liker å vite hvordan barna har det. Hvis du sier det du selv vil har du kontroll på hva moren din og stefaren din får vite og ikke. Og du slipper antakeligvis at de invaderer privatlivet ditt på en måte du ikke liker. Du kan også sørge for å holde det ryddig og rent på rommet ditt slik at de ikke trenger å ordne husarbeidet for deg der inne!  

Jeg legger ved et par artikler som kan være nyttige for deg å lese før du snakker med dem. Håper dette var til hjelp. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme