Hopp til hovedinnholdet

Har alt for strenge regler

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente på 13 år, og jeg syntes at jeg har for strenge regler. F.eks. Telefonen: jeg får ikke lov til å bruke telefonen min etter skoletida. Mamma klager hele tida om at jeg er på den 24/7. Men det er jeg ikke. Og når jeg er på besøk hos en venn av meg eller noe, så får jeg aldri lov til å være der til kl 17.00, og skolen slutter liksom 15.00! Jeg får nesten aldri noe tid på meg selv og vennene mine, mamma liker ikke karakterene jeg har, og jeg har 10 5-ere og 1 3-er, når jeg fikk karakterkortet mitt for eksempel, så sa ikke mamma noe om de 5-ere, hun kjørte rett i vei og begynte og klage på 3-eren og tok telefonen min fra meg for 1 måned! Vi krangler veldig ofte i familien min. Jeg får nesten aldri sagt meningen min ut. Så jeg lurer... er dette greit liksom? Burde det være sånn? Jeg skjønner at mamma vil ha det beste for meg, men jeg syntes at det er for mye...

Besvart 12.02.2019 12:12
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!

Det er helt greit at foreldre setter grenser og sier ifra til barna. Det er også greit at foreldre setter rammer for bruk av telefon og nett. Men å ta fra deg telefon som en konsekvens for å ha fått en karakter som hun ikke mener er god nok er helt urimelig og langt utenfor det som dreier seg om konsekvenser og oppdragelse!

Du har fine karakterer og du kan være godt fornøyd med det!

Foreldre skal gi barn trygghet, passe på dem- gi omsorg slik at barna føler seg trygge og elsket. Skal konsekvenser eller korreks ha noe for seg må barn og unge få gode forklaringer av foreldrene slik at det gir mening. 

Mange ganger skal det ikke så mye til for at man kan få en ny forståelse for hverandre. Derfor vil jeg anbefale deg å ta dette opp med moren din en gang det er fredelig stemning hjemme. Fortelle henne hva det gjør med deg når hun fokuserer på det hun er misfornøyd med isteden for å verdsette alt du får til. Og at du mister endel sosialt fellesskap ved å ikke ha tilgang på telefon eller være sammen med venner på kveldstid. 

Dersom dette er for vanskelig vil jeg anbefale deg å ta det opp med en voksen som du kan stole på eks en lærer eller helsesøster som er tilknyttet skolen din. De har taushetsplikt og har mye kompetanse ifht hvordan snakke med barn og unge som strever i ulike relasjoner, sammen kan dere drøfte hva som blir riktig i akkurat din situasjon.

Jeg legger også ved noen lenker som kan nyttig lesning for deg

www.ung.no/problhjemme/1611_Krangling%2C_strenge_grenser_og_br%C3%A5k_hjemme.html

www.ung.no/problhjemme/3586__Jeg_krangler_mye_med_mamma%2C_hva_skal_jeg_gj%C3%B8re.html

Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme