Hopp til hovedinnholdet

Søsteren min får raserianfall avog til, hva kan vi gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Vet ikke om det er riktig å kalle det et problem, men søsteren min på 8 snart 9 får raserianfall av og til. Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre med det. Hun kan være den snilleste også hvis ting ikke går hennes vei svartner det helt for henne. Hun kan skrike, grine og kjefte på alle. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Foreldrene mine mener det ikke er et så stort problem, men det syns jeg. Er det noe vi kan gjøre? På skolen og hos venner sier de ho er snill som et lam, men hjemme er det noe annet. Hilsen bekymret søster

Besvart 09.04.2019 23:22
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Ulike mennesker har ulik temperament. Noen er "hissigpropper" og andre er roligere. Dess yngre barn er, desto vanskeligere for dem å styre følelsene sine. De fleste blir flinkere til å styre, eller regulere følelsene sine etterhvert som de blir eldre. Når det er så stor aldersforskjell er det ofte vanskelig å huske hvordan man følte ting da man var yngre.

Selv om foreldrene dine ikke synes raserier til søsteren din er vanskelig er det viktig at du forklarer dem at det er vanskelig for deg. Det er kanskje viktig at der blir enige om hvordan du kan slippe å bli så innblandet når søsteren blir så sint.

Trenger dere hjelp til å snakke sammen om dette er det hjelp å få hos familievernkontoret dere bor. Det kan hele familien få mulig het til å snakke sammen om hvordan dere skal ha det i familien.De er eksperter på å hjelpe familier snakke og løse problemer på en bedre måte. Foreldrene dine kan også få hjelp til å håndtere sinnet til søsteren din på en bedre måte.

Det kan også være godt for deg å ha noen å snakke med for din egen del. Sosiallærer eller helsesykepleier kan være gode å snakke med. Legger ved noen artikler vi håper kan være nyttige.

Håper dette kan hjelpe deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme