Hopp til hovedinnholdet

Fravær pga mensen, sinneproblemer og vil bo hos den ene av foreldrene mine.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jg har veldig mye fravær og jeg er hjemme hvergang jeg har mensen og de hjemme blir kjempe sint. De har hatt masse samtaler. med meg om at det ikke er greit. og sånn. Helt siden jeg var liten har jeg hatt ett sinneproblem. jeg blir ofte veldig su pg da skriker jeg og slenger døren i trynet på de. Og forelrene mine er skilt og jeg vil ikke bo hos pappa. hva kan jeg gjøre for jeg kan ikke gå på skolen når jeg har mensen og de blir kjempe sur. hva kan jeg gjøre for mindre fravær og mindre sinte foreldre. Og hvordan kan jeg få lov til og bare bo hos pappa.

Besvart 12.05.2019 20:07
 

Svar
Hei jente 13 år.

Du skriver at du har veldig mye fravær på skolen, og at du pleier å være hjemme fra skolen når du har mensen. Dette liker ikke foreldrene dine.Du lurer på hva du kan gjøre når du har mensen fordi du ikke kan gå på skolen da.

Du ønsker å begrense fraværet ditt på skolen, spesielt lurer du på hva du kan gjøre når du har mensen. Det jeg tenker er viktig at du vet, er at mensen er helt naturlig, og ikke noen som helst grunn til å være hjemme fra skolen. Det er mange som plages med smerter og andre plager når de har mensen, men du må faktisk bare presse deg til å gå på skolen. Da kan du heller ta smertestillende som ibux og paracet, og heller legge deg litt når du kommer hjem. Automatisk vil du da få mindre fravær og foreldrene dine vil ikke bli sinte på deg fordi du drar jo på skolen.

Du skriver også at du har hatt problemer med at du er sint siden du var liten, og det du for eksempel gjør når du blir sint, er å skrike og smelle med dører.

Hvis du ikke trives med situasjonen, er det kanskje ikke så rart at du er sint og aggressiv. Det er normalt å føle seg mye sint og lei seg når man er ungdom og i puberteten, og man kan føle at alle følelser blir mye sterkere, hvis du skjønner hva jeg mener. Det er ikke uten grunn at ungdomstiden kalles for "berg-og-dalbane-alderen".

Du skriver videre at foreldrene dine er skilt, og at du ikke vil ikke bo hos pappa. I en annen setning spør du hvordan du kan få lov til å bare bo hos pappa. Jeg velger å forstå deg som at det du spør om, er hvordan du kan få lov til å bare bo hos mamma (at du skrev feil).

Har du snakket med foreldrene dine om hvem du ønsker å bo hos? Og hva er egentlig grunnen til at du bare vil bo hos mamma? Jeg synes det er viktig at du snakker med foreldrene dine og forteller dem om alt det du har skrevet til meg, både om fraværet ditt, sinnet ditt og hvem du vil bo hos. De er ikke tankelesere, så hvis du ikke forteller dem kan de heller ikke vite hva du tenker og vil.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine kan du snakke med en annen voksen i familien din, eller med helsesykepleier (tidl. helsesøster) på skolen din. Jeg legger ved en artikkel om hva du kan snakke om her. Legger også ved flere andre artikler, blant annet om mensen, sinne, hva du kan bestemme selv og hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg.

Håper du føler at dette svaret var til hjelp og at du får det bedre snart. Lykke til videre og skriv gjerne igjen hvis du trenger det.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme