Hopp til hovedinnholdet

Jeg har noen problemer med faren min

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg har noen problemer med faren min. Faren min lytter ikke til meg, virker ikke som han respekterer meg heller. Han blir veldig lett sur for små ting, og skriker til meg når vi krangler. Om jeg ikke gjør det han ber meg om, slenger han ofte stygge kommentarer til meg. Kommentarer som handler om at jeg er, eller kommer til å bli mislykket. Det virker som han forventer at jeg er perfekt, selvom han skjønner at jeg har «normale problemer» som kjæreste problemer liksom, skjønner han meg ikke som person eller mine langt større problemer: ting som gjør at jeg ikke virker som den flinke, talentfulle datteren med 6ere på skolen. I tillegg har jeg hatt episoder med han tidligere, hvor han har vært fysisk voldelig mot meg, tatt hardt tak i meg, røsket ting ut av armene mine eller dyttet meg inn i en vegg slik at jeg fikk merker og vondt. Vet ikke hva jeg skal gjøre, har snakket med han mange ganger, men han har ingen selvinnsikt, tar ikke noe innover seg,men mener alltid at jeg ikke lytter.

Besvart 13.05.2019 10:34
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Det er ikke greit at faren din behandler deg slik som du beskriver! Det er ikke noe du skal tåle eller akseptere. 
 
Foreldre skal gi barn og ungdom trygghet og omsorg. Sørge for at de har det bra og føler seg elsket. Det er ikke alle foreldre som klarer det, noen klarer det av og til. Et ledd i å gi ungdom trygghet er å veilede og støtte. Sinne og utskjelling gjør ungdommen usikker og opprørt. Dette beskriver du godt i innlegget ditt. 
 
Det står i barneloven at foreldre ikke skal gjøre noe mot barna sine som kan skade dem fysisk eller psykisk. Det kan for eksempel være å skremme, isolere, true og krenke barnet uten å bruke fysisk makt. Eller annen fysisk straff/ reaksjon. 
 
Ettersom du mange ganger har forsøkt å ta dette opp med faren din uten at det har ført til bedring vil jeg råde deg å snakke med en annen voksenperson som kan gi deg støtte og hjelpe deg. I innlegget ditt fremgår det ikke hvilke forhold du har til moren din, eller hvordan hun forholder seg til problemene mellom din far og deg. Det er viktig at hun vet hvordan dette rammer deg og tar tak i situasjonen.   
 
Jeg vil også anbefale deg til å ta kontakt med helsesykepleier tilknyttet skolen din eller helsestasjon for ungdom ( som ofte har tilbud på kveldstid) Dersom det ikke finnes helsestasjon for ungdom i kommunen din, sammen kan dere finne ut hva som er riktig hjelp i din situasjon. 
 
Du kan også ta kontakt med et familievernkontor. Her arbeider det terapeuter som har mye kompetanse i å snakke med familiemedlemmer som strever med å fungere sammen. Samtalene kan foregå individuelt eller med flere familiemedlemmer. Dette er gratis tilbud. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/ 
 
Du kan også ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. De har taushetsplikt. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne drøfte saken med deg og gi råd om hvordan gå videre med saken. Dette er også gratis og du kan ringe på kvelden om du ønsker det.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Les gjerne lenkene nedenfor også, her får du bla mange tips og råd over gode hjelpetjenester 
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no

 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme