Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke velge kjæreste selv

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg opplever negativ sosial kontroll hjemme. Familien min tilber islam, og dette er ikke et problem for meg. Problemet er at de forventer jeg gjør det samme. De har mange regler rundt kjærester og ekteskap, og jeg er svært bekymret ang det. Selv har jeg en kjæreste som er kristen, og vi skulle egt starte et liv sammen men det går ikke. Jeg hadde en søster som også forelsket seg i en kristen gutt da hun var på min alder. Hun holdt det skjult i 2 år og ble kastet ut av huset, svartelistet og arveløs i en alder av 19. Dette var 4 år siden, jeg har ikke sett eller hørt fra henne siden da. Jeg er veldig redd for at det samme skjer med meg, og samtidig er det veldig tungt for oss som et par, og jeg klarer ikke helt å fortelle ham hvordan foreldrene mine er så han vet ikke hvorfor jeg alltid må snike meg ut av huset og hvorfor jeg er så redd når jeg kommer hjem. Jeg har vurdert å kontakte b-vern/helsesøs, men av tidligere erfaringer så gjør dette alt verre ettersom de var enige med foreldrene

Besvart 13.05.2019 09:36
 

Svar
Hei Jente 17 år

Takk for at du kontakter ung.no.

Jeg skjønner ut fra det du skriver at du har det veldig vanskelig. For at du skal få det bedre må du snakke med noen som kan hjelpe deg. Norsk lov bestemmer at du har rett til å velge religion og kjæreste selv. Den måten foreldrene dine har behandlet søsteren din, og nå behandler deg, er ikke riktig. 

Det er veldig synd at barnevernet ikke har klart å hjelpe dere tidligere, men jeg vil anbefale deg å kontakte dem. Jeg synes du skal gjøre det sammen med noen voksne som du stoler på, og som kan hjelpe deg å forklare barnevernet hva de bør gjøre.  Hvis du ikke kjenner noen som kan bli med deg, så anbefaler jeg deg å ringe Røde Kors telefonen mot tvangsekteskap på telefon 815 55 201. De kan gi deg råd, og også kanskje følge deg til møter hvis du er i nærheten av Oslo. 

Masse lykke til! 

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme