Hopp til hovedinnholdet

Er over 18, ønsker å flytte ut. Hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 18 og blir 19. Jeg har aldri vært hjemme alene en helg bare en kveld. Mamma blir sur og sier da må jeg gjøre om planene mine for at jeg skal bli hjemme. Hvordan skal jeg kunne bli selvstendig når det har holdt på etter jeg ble 18. Henne låste også min storesøster inne når hun skulle flytte ut hjemme fra da var søstera mi 19 år. Jeg er alt for gammel tkl å bli blandet inn i barnevernet og jeg har ønsker å flyttet ut siden jeg flyttet med mamma fra pappa. Hva kan jeg gjøre. Jeg er åpen og sånt med mamma men hu forstår ikke helt at jeg er 18 og begynner å bli voksen så jeg føler at noen ganger blir jeg behandler som jeg enda er en baby som ikke kan gjøre noen ting.

Besvart 13.06.2019 10:19
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er i en vanskelig situasjon hjemme. Det høres ut som moren din er svært bekymret for om dere barna kan klare dere alene, og at denne bekymringen har blitt til en usunn form for kontroll over dere. Jeg blir bekymra av å høre at moren din f.eks låste søsteren din inne! Blir du også låst inne? Det har ikke moren din lov til å gjøre. Dersom dette skjer må du melde fra til barnevernet, selv om du har blitt 18 år. Dersom du ringer de vil de hjelpe deg. Her er en god artikkel om barnevern som forklarer hvordan du kan ta kontakt med dem. Om ikke de kan hjelpe siden du har blitt 18 år, så vet de hvem som kan, og guider deg videre i systemet. 

Du skal vite det, at når du har fylt 18 år har du, ifølge barneloven, rett til å ta alle avgjørelser selv i dine personlige forhold. Du bestemmer selv i økonomiske saker, du har alle rettigheter, og du har krav på privatliv uten noen sin innblanding. Så moren din kan faktisk ikke bestemme over deg lenger. 

Men selvsagt er det slik, at så lenge du bor hjemme, må du forholde deg til de husreglene som finnes i familien din. Jeg skjønner at mamma vil vite hvor du er og med hvem du er, at hun stiller noen krav til deg. Men hun kan som sagt ikke nekte deg å dra ut og hun har i alle fall ikke lov til å låse deg inne.

Ofte kan foreldres "masete" oppførsel egentlig bety at de savner ungdommen sin, og veldig gjerne vil være mer sammen med dem. Kanskje merker moren din at du begynner å bli voksen og at du trenger henne mindre og mindre, du skaper ditt eget liv. Dette kan være sårt for henne. Og istedenfor å sette ord på savnet eller sårheten, begynner hun å kontrollere deg mer. Det er ikke særlig smart, men det kan være en forklaring på det kontrollbehovet moren din viser ovenfor deg. Kan du komme på andre årsaker til din mors kontrollbehov? Har det f.eks noe å gjøre med det at dere flyttet fra faren din og at det var traumatisk på noe vis? Hvis hun har opplevd vanskelige ting i forhold til faren din kan det hende hun er ekstra overbeskyttende og redd. 

Da kan det være godt for mamma å få en følelse av at du fortsatt er glad i henne og at hun er viktig for deg, selv om du har blitt voksen. Kanskje denne vissheten gjør at hun tåler bedre at du lever ditt eget liv i større grad nå enn før, og dermed slipper hun litt opp på kontrollen. Kan du snakke med moren din om dette? Det er verdt et forsøk, i alle fall! 

Men som sagt, husk at du ikke skal tolerere kontroll og tvang på måter som gjør at du blir redd, får innskrenket ditt privatliv eller innskrenker muligheten til å gjøre det du skal og vil i ditt liv. Da må du søke hjelp. I tillegg til artikkelen om barnevernet har jeg lagt ved flere relevante artikler under her. Jeg håper det kan komme til nytte.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme