Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få det bedre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vil ikke bo hjemme. Jeg krangler bare med foreldrene mine, hele tiden. Jeg gråter vær gang jeg har kranglet med dem. Jeg blir så sliten å trist av å krangle med dem. Jeg orker ikke å bo hjemme lenger. Jeg krangler om alt hverdag med dem. Hvordan skal jeg få det bedre?

Besvart 10.08.2019 13:32
 

Svar
Hei

Så bra at prøver å finne en løsning når du har det vanskelig hjemme. 

Mange voksne og foreldre synes det er vanskelig å være en god støtte og omsorgperson for ungdommer. Du begynner å bli stor og forstår mye nå, og det er de voksne sitt ansvar at det er trygt og godt å være hjemme. Vet foreldrene dine at du blir sliten og lei deg av all kranglingen? Har du sagt til dem at du ikke vil ha det sånn mer, og at du har lyst til å endre dette?

Kanskje dere bør snakke om hva dere kan gjøre sammen og hver for dere for at dere skal skal få det hyggeligere sammen hjemme. Skriv gjerne ned det du tenker og føler og la foreldrene dine lese det og tenke seg litt om. 

Hvis det ikke hjelper å snakke med foreldrene dine så bør du snakke med en annen voksen om dette. Helsesykepleier eller sosialrådgiver på skolen for eksempel. Eller du kan ringe en hjelpetelefon.

Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater eller noe ligenende. Slikt skriftlig materiale kan være til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon. Se også tips i vedlagte artikler.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Håper du får det bedre hjemme snart. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme