Hei Jente, 15 år
Du stiller et godt spørsmål. Det snakkes mye om vold i samfunnet i dag; i nyhetssendinger, i filmer, spill, serier og... i virkeligheten - den brutale, nære virkeligheten. Det er flere typer vold; fysisk og psykisk vold, men også flere underkategorier som er mer spesifikke. Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sier at vold er et omfattende samfunnsproblem, et menneskerettsproblem, et demokratisk problem, et likestillingsproblem, et kriminalitetsproblem og et folkehelseproblem.
Jeg har sakset litt, og har lyst til å gi deg noen forskjellige definisjoner, og så må du selv kjenne på om dette kan stemme med det du opplever. Du får her en link til et nettsted (Norsk psykologforening) som også har en forklarende videosnutt.
I Norge brukes denne definisjonen mye: «Vold er enhver handling rettet mot en annen person, som gjennom at denne handlingen skader, skremmer eller krenker, får den andre til å gjøre noe mot sin vilje eller slutte å gjøre noe den vil». Det er en psykolog som heter Per Isdal som står bak denne.
Justisdepartementet definerer vold som et uttrykk for grove krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter som det er en offentlig oppgave å bekjempe.
Verdens helseorganisasjon definerer vold på denne måten: "forsettlig bruk av, eller trussel om, fysisk makt eller tvang, rettet mot en selv, andre enkeltpersoner, eller en gruppe. For å regnes som vold må handlingen resultere i, eller ha høy sannsynlighet for å resultere i død, fysisk eller psykisk skade, eller mangelfull utvikling." (Fra dinveiut.no).
Redd Barna har en god artikkel som jeg syns gir god og tydelig informasjon.
Sånn, nå har du fått litt å lese på, og jeg håper det ikke blir forvirrende, men oppklarende.
Du sier du har det tøft, og trenger noen du kan stole på. Har du prøvd å prate med helsesykepleier eller sosiallærer på skolen? Vet ikke hvor du bor, men de forskjellige stedene rundt i landet har forskjellige tilbud til ungdom. Ikke alle disse er offentlige tjenester, men helsesykepleier burde kunne gi deg et konkret tips til å få noen du kan prate med over tid - og som du kan bygge opp tillit med og til.
Du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å ringe Alarmtelefonen også, og målet ditt blir målet vårt - at du (og søsknene dine) skal ha det bra. Skulle du få en sterk mistanke om at dere utsettes for vold håper jeg du tør gjøre noe med det; noen som kan få volden til å slutte bør få mulighet til å hjelpe deg - og det er gjerne en offentlig tjeneste. Men ta gjerne kontakt igjen, så kan vi prate om det. 116111 er nummeret, og vi tar telefonen hele døgnet.
Ønsker deg lykke til!
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no
Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.