SVAR
Besvart 09.09.2019 22:10:29
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei jente 13 år.
Fint at du skriver om dette og det er ikke sånn at du tar vår tid. Det er også fint å høre at din far kjefter mindre nå. Det høres ut som du har slitt med litt forskjellig, men just nå er du opptatt av om det er lov å kjefte.
Det er ikke så lett å svare på dette. Foreldre snakker om grensesetting og det hender jo at foreldre må heve stemmen for å få barn til å høre på dem, det er tillatt.
Det vi vet helt sikkert, er at barn og ungdom ikke skal utsette for vold og det har du sikkert hørt før.
Det mange ikke tenker på, er at det ikke bare er slag som sårer og gjør vondt. Det kan ord også gjøre og det kalles psykisk vold. Hvis en alltid får høre kjeft og negative bemerkning, så vil det gå ut over selvfølelsen etter hvert og du føler dårlig om deg selv. Det er viktig at foreldre støtter barna sine, heier på dem og lar dem forstår at de er verdifulle og viktige. Det er kanskje ikke den følelsen du sitter igjen med når din far kjefter og er sint på deg. DU sier selv du tror det er din feil at pappa blir så sint, at det er noe du har gjort. Det er dårlig gjort av din far hvis han legger skylden på deg når han blir sint. Han er voksen og må selv ta ansvar for følelsene sine. Det heter å regulere følelsene sine, noe som små babyer ikke kan, men som vi må lære oss etter hvert som vi blir eldre. Det finnes dessverre en del voksne som ennå ikke har lært det.
Det hender at barnevernet får meldinger om barn og unge som utsettes for psykisk vold, som får mye kjeft og lite støtte fra foreldrene. Da forsøker barnevernet å gi veiledning til foreldrene.
Det finnes faktisk hjelp å få. Noen foreldre forstår ikke hvor sårende ordene og kjeftingen deres kan være, ikke før noen forteller dem. Det finnes sinnemestringskurs for folk som blir for fort sinte. En del foreldre går på kurs for å lære å håndtere barna sine og regulere følelsene sine bedre.
Tror det viktigste du kan gjøre er å ta kontakt med noen du stoler på; en lærer, helsesykepleier eller andre og fortell dem hvordan du har det. Kanskje de vet om hva som finnes der du bor.
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no
Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Vold er handlinger som kan skremme eller skade noen, og kan være både fysisk og psykisk. Det finner mange ulike typer vold. Her forklarer vi noen av dem.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer