SVAR
Besvart 10.09.2019 10:36:00
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, jente på 18 år!
Takk for spørsmålet ditt. Dette er en veldig vanskelig problemstilling å stå i fordi det kjennes så vondt samtidig som det er utenfor din makt.
Det er veldig vondt å se på at noen som man er glad i ikke forstår sitt eget beste. Det kan gjelde både for somatiske/fysiske ting (f.eks at man blir urolig dersom noen man kjenner fortsetter å røyke selv om de vet det er farlig eller ikke endrer kosthold selv om de går farlig mye opp i vekt) eller det kan gjelde rus eller det kan gjelde psykiske vansker slik som du beskriver i ditt tilfelle. Det kan føles veldig utmattende å stå på sidelinjen å håpe at den som det gjelder skal finne ut av sitt eget beste. Dessverre er det slik at din mor er voksen og tar egne valg. Det er ikke noe du kan gjøre for å direkte påvirke at din mor skal begynne med medisiner igjen. Spesielt når hun ikke selv innser at hun er psykisk syk. Du kan ikke gjøre mer enn å uttrykke din bekymring til henne og formidle at du ser at hun har det vanskeligere nå som hun har sluttet. Det man eventuelt også kan gjøre som pårørende er å ringe inn en bekymringsmelding til fastlege eller andre som har ansvar for vedkommende (f.eks dersom hun går til psykolog/psykiater eller annet). På denne måten vet de mer om hva de kan se etter/spørre om ved neste time.
Når det er sagt så er det viktig at du blir ivaretatt oppi dette. Du er myndig som 18åring men det vil ikke si at man plutselig er voksen og "skal klare seg selv". Du er ung og det er viktig at noen andre voksne kan støtte deg og hjelpe deg med de tingene du står i. Du skriver ikke noe om ditt forhold til f.eks faren din eller andre familiemedlemmer. Det er lurt om du snakker med noen om dine bekymringer - enten om det er noen i familien eller om du også/heller ønsker å snakke med noen profesjonelle. Da kan du gå til helsesykepleier på skolen dersom du fortsatt går på vgs eller du kan gå til helsestasjon for ungdom som også er gratis. Dette er for alle opp til 20 år (noen steder for eldre også). Her kan du få råd og støtte til hvordan å stå i den vanskelige situajonen og hvordan ta vare på deg selv når det står på som verst.
Legger også ved noen artikler som jeg tenker er relevante for deg.
Ønsker deg masse lykke til og håper at det går bra både med din mor og deg. <3 Sender gode tanker.
Med vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Hvis moren eller faren din er psykisk syk, gjør det noe med deg og hele familien. Føler skam eller kjenner du deg alene, er det en helt vanlig reaksjon.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer