Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil være sammen med kjæresten min og vil ikke bli kontrollert.

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 16 år gammel gutt som blir kontrollert alltid hva jeg skal gjøre, hvem jeg skal henge med, når jeg skal være hjemme, hvordan jeg skal snakke og blir generelt psykologisk påvirket at på fredag, kjæresten min og moren hennes ble invitert til oss av moren min og hun sa at vi skulle slå opp. Kjæresten min sin familie støtter meg, men moren min vil at jeg skal falle tilbake til gamle venner som jeg drakk med og gjorde masse dumt, jeg vil være sammen med kjæresten min og jeg vil ikke være kontrollert, hva skal jeg gjøre ?

Besvart 06.10.2019 10:56
 

Svar
Hei

Jeg forstår at det er vanskelig for deg å bo hjemme og at du blir påvirket psykisk, når moren din vil bestemme over alt som gjelder deg og livet ditt. De eksemplene du kommer med i det du skriver her, gir inntrykk av at du blir kontrollert på en måte som ikke er god for deg. 

Du er en ungdom på 16 år. Du er i en alder hvor det er naturlig at du bestemmer helt selv over det sosiale livet ditt og at du får lov til å være sammen med de du selv vil på fritiden din. Ut ifra det du beskriver høres det ut som at moren din tar alt for mye styring over deg! Du skriver at hun inviterte kjæresten din og moren hennes til dere for å si at hun vil dere skal slå opp. Dette høres veldig voldsomt ut! Det er jo i utgangspunktet ikke noe hun kan bestemme. Det er du og kjæresten din som bestemmer om dere vil være sammen eller ikke. 

Jeg vil si til deg at det skal være svært gode grunner til at foreldre kan kontrollere ungdommers sosiale liv slik du forteller om her. For eksempel når ungdommen driver med noe kriminelt, ruser seg eller er til skade for seg selv/andre. Eller at ungdommen har venner som foreldrene mener kan være til skade for dem. Da kan det hende man må utøve ekstra mye kontroll som forelder, fordi man har plikt til å passe på. Tror du moren din tenker at hun må passe ekstra på deg på noe vis, som følge av at du har fått deg kjæreste? Er det noe hun er redd for at skal skje med deg? Ut ifra det du skriver syns jeg jo nesten det høres motsatt ut - altså at det er mer skadelig for deg å være sammen med de vennene hun ønsker at du skal være med - de du hadde før du ble sammen med kjæresten din.  

Uansett hva som er grunnen til at moren din gjør som hun gjør, mener jeg at du kan kreve av henne at hun forklarer for deg hvorfor hun vil bestemme så mye over livet ditt, og hvorfor hun ikke vil at du skal være sammen med kjæresten din. Det er ikke greit at hun oppfører seg slik du forteller om her, når du ikke forstår hvorfor! Kan du klare å snakke med henne om det, tror du? Har dere noen ganger samtaler uten at det blir krangling? Forsøk å si til henne hva det gjør med deg at du blir kontrollert. Kom med konkrete eksempler på når du opplever dette og si hva du ønsker at hun gjør/ikke gjør istedenfor. 

Ut ifra dine beskrivelser høres det ikke ut som det er særlig lett for deg å få mamma til å forstå. Du skriver at du får mye støtte av familien til kjæresten din. Det er jeg glad for å lese! Kan du snakke mer med de, tror du? Kanskje de kan hjelpe deg å snakke med mamma. Hvis det blir skikkelig ille kan du kanskje få be om å bo litt hos dem for en periode?

Har du en annen forelder også? Har isåfall den andre forelderen din et annet syn på saken og kan hjelpe deg å snakke med mamma? 

Hvis du uansett ikke opplever å bli hørt, eller ingenting blir bedre mellom deg og mamma bør du søke hjelp fra andre voksne i hjelpeapparatet utenom. Da foreslår jeg at du starter med å ringe til Alarmtelefonen 116 111. Der kan du få snakke med noen trygge voksne som kan være med deg på å prøve å forstå hva som skjer hjemme og å vurdere sammen med deg om det er noe du bør gjøre her og nå med situasjonen. Du kan være anonym hvis du vil.

Les også mer i en artikkel jeg har lagt ved under, om sosial kontroll. Der kan du finne flere tips til steder du kan ta kontakt om ting ikke bedrer seg. Lykke til videre.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme