SVAR
Besvart 16.01.2020 08:26:20
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Jeg forstår at dette var en veldig ubehagelig opplevelse. Du er 17 år, og har ansvar for din egen helse. Det gjelder også hvis du er syk. Du er helsemessig myndig fra 16 år, og må ta ansvar for legetime selv dersom du ikke ønsker hjelp av foreldrene dine. Legen har taushetsplikt, og du bestemmer selv om du ønsker at dine foreldre skal ha innsyn i din journal eller ikke. Her kan du lese mer om dette.
Foreldrene dine har ikke lov å bruke makt ovenfor deg, hverken fysisk eller psykisk, selv om de er fortvilet fordi du ikke drar på skolen. De har heller ikke rett til å ta fra deg mobilen, eller lese det du har på mobilen.
Her kan du lese mer om Barneloven, og dine rettigheter.
FNs barnekonvensjon slår fast i artikkel 16 at «Intet barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i hans eller hennes privatliv, familie, hjem eller korrespondanse og heller ikke for ulovlige angrep mot hans eller hennes ære eller omdømme. Barnet har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep.» Dette betyr at ingen har rett til å lese dine meldinger på mobilen da disse anses som privat korresspondanse.
Når det er sagt har både du og foreldrene dine ansvar for å respektere hverandres privatliv. Sålenge du bor hjemme og er under 18 har foreldrene dine plikt til å gi deg omsorg og hjelpe deg til å ta gode avgjørelser. Dette skal gjøres på en respektfull og kjærlig måte. Det høres ut som om de i denne sammenheng ikke har vært det.
Jeg vil anbefale deg å snakke med dem når situasjonen har roet seg, og dere kan ta en alvorsprat. Dersom du trenger støtte til dette, bør du ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller ha med deg noen du føler deg trygg på, som er voksen og kan hjelpe til.
Dersom du trenger noen å snakke med nå og er utrygg bør du ringe Hjelpetelefonen. Du kan ringe gratis nummer 116 123 hele døgnet å få snakke med ansatte om enklere eller vanskeligere tema. Mental Helse driver også tjenesten Sidetmedord.no der du kan dele erfaringer i åpent forum med andre unge. Du kan også skrive anonyme meldinger til veiledere på Mental Helses Hjelpetelefon og få svar innen 48 timer, og du kan lage lukket venne-nettverk for å sende meldinger. Du finner også en chattetjeneste der.
Vennlig hilsen helsesykepleier
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer