SVAR
Besvart 31.01.2020 12:55:04
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det er leit å høre at du ikke kan snakke med moren din. Det høres ut som at du føler at hun ikke bryr seg om deg. Ut fra det du skriver så høres det ut som om moren din kunne trenge hjelp og at heller ikke hun har det bra. Da er det ikke rart at det er vanskelig å være deg.
Du skriver at du ønsker at vi skal ta kontakt og hjelpe deg. Det kan vi dessverre ikke. Dette er en anonym tjeneste, så jeg vet ikke hva du heter eller hvor i landet du bor. Men jeg kan gi deg litt informasjon om andre som kan hjelpe deg mer direkte. Jeg vil at du skal ha med deg at voksne også tenker litt forskjellig og har ulike forventninger og reaksjoner. Alle familier har ulike familiekulturer og de tar vi med oss når vi skal lage vår egen familie. Noen ganger kan forventninger vi har med oss fra vår egen familiekultur kollidere med partners forventninger og da kan de bli vanskelig. Dette er utfordringer det kan være vanskelig å forstå som barn. Noen ganger trenger også vi hjelpere litt hjelp til å forstå akkurat hvordan din familie fungerer for å kunne hjelpe best mulig.
- Er det en mulighet for deg prøve å snakke med pappa en gang han er hjemme? Om han forstår deg kan det hende at han klarer å hjelpe deg med det som er vanskelig. Fortell ham hvordan du opplever det med moren din. For eksempel kan du si: "Jeg føler ikke at jeg kan snakke med mamma om noe annet enn mat. Hun sier at jeg ikke er hennes ansvar, men ditt. Det føles ikke ut som om hun bryr seg om meg." Du brukte ikke alle de samme ordene som meg, så om du opplever at de ikke stemmer for deg er det lurt å gjøre litt om på det. Det som er viktig er at pappa skjønner hvordan du har det. Jeg legger ved en artikkel som kan hjelpe deg i samtalen med pappa.
- Helsesykepleier eller rådgiver ved skolen kan du snakke med om det som er vanskelig og kan også hjelpe deg å ta kontakt med andre som kan hjelpe deg mer.
- Om du trenger snakke eller skrive om livets utfordringer, kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen. Du kan ringe gratis nummer 116 123 hele døgnet og få snakke med ansatte om enklere eller vanskeligere tema. Mental Helse driver også tjenesten Sidetmedord.no der du kan dele erfaringer i åpent forum med andre unge. Du kan også skrive anonyme meldinger til veiledere på Mental Helses Hjelpetelefon og få svar innen 48 timer, og du kan lage lukket venne-nettverk for å sende meldinger. Du finner også en chattetjeneste der.
- Du kan be om å få en time på familievernkontoret. Det er også gratis, og der jobber det mennesker som har som jobb å hjelpe folk å få det bedre sammen i familien. De kan kanskje hjelpe deg ved å snakke med mamma og pappa og finne ut hvorfor det er slik hjemme og finne en måte sørge for at du får det bedre.
- Om ikke noen av de andre punktene hjelper deg kan du kontakte barnevernet i kommunen du bor. Da går du inn på kommunens hjemmeside (vanligvis www.kommunensnavn.no) og vanligvis er det ganske lett å finne barnevernet derfra. Ut fra det du skriver er det ingen hjemme til å gi deg emosjonell omsorg og støtte hjemme. Det er en av de viktige tingene foreldre skal bidra med. Barnevernet kan komme inn og hjelpe foreldre til å bidra med det. De har også større mulighet til å hjelpe dersom foreldrene ikke egentlig ønsker endringer, men du trenger endringer.
Hilsen psykolog på familievernkontor
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.
Les mer
attach_file
Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.
Les mer