Hopp til hovedinnholdet

har en venninne vi vet sliter i hjemmet

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! vi er to jenter som har en venninne vi vet sliter i hjemmet. Hun sliter med depresjoner, men får ikke lov av foreldrene og prøve å få hjelp av lege eller psykologer. Hun blir slått av faren hjemme. Hun sier at foreldrene ikke bryr seg om hun, og at de hater hun, og hun sier selv at hun hater foreldrene sine. Hun har prøvd å ta livet sitt to ganger, og vi vet ikke hva vi kan gjøre for å hjelpe hun. Vi prøver å komme med forslag, men hun tørr ikke gjøre noe fordi hun har frykt for at foreldrene får vite det, fordi da kommer de til å klikke. De skal bli sett på som en perfekt familie, og vil ikke dele sine problemer med andre. Vi føler også de ikke vil hjelpe hun, fordi da kommer det ut at hun blir slått hjemme. Vi vet aldeles ikke hva vi skal gjøre, for hun vil ikke vi skal gjøre noe for hun, men vi klarer ikke bare sitte og se på. Så håper dere kan gi oss noen tips og svar.

 

Svar
Hei


Min første tanke da jeg leste e-posten deres var at venninnen deres er heldig som har dere to jenter til venninner!
Dere skriver at venninnen deres sliter med depresjoner, men ikke får lov til å ha kontakt med lege eller psykolog. Dere skriver at hun blir slått hjemme, at hun har et dårlig forhold til foreldrene sine, at hun har prøvd å ta selvmord to ganger - og at hun ikke tør å si noe fordi hun er redd foreldrene vil få greie på det. Barn i Norge skal ikke trenge å bo i et hjem der de blir slått - det er ulovlig etter Norsk lov å slå barn. Jeg tenker at det sier en del om hvordan venninnen deres har det når hun har prøvd å ta sitt eget liv, og hadde håpet at venninnen deres fikk tilbud om å snakke med noen i etterkant av disse hendelsene. Jeg foreslår at dere snakker med venninnen deres om at dere ønsker at hun skal få hjelp. Det virker som at dere snakker ganske åpent om problemene hennes? Det er ikke sikkert venninnen deres vil at dere skal gjøre noe med situasjonen, og kanskje blir hun sur på dere, men dere skriver i e-posten deres at dere ikke klarer å sitte å se på lenger. Dere kan for eksempel snakke med sosiallærer eller helsesøster og be om hjelp til venninnen deres, slik at en av dem kan kontakte barneverntjenesten eller andre instanser som kan hjelpe. Dere kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111. Det er gratis, og vi har åpent når barneverntjenesten er stengt. Vi kan sammen skrive en bekymringsmelding til barneverntjenesten hvor vi forteller om venninnen deres sin situasjon. Kanskje det er lettere for venninnen deres? Dere kan også tipse venninnen deres om Alarmtelefonen for barn og unge, kanskje vil hun selv ringe til oss? Kanskje vi kan hjelpe henne herfra?

Håper dette var et brukbart svar, og at det hjelper dere noe.


Vennlig hilsen ung.no, i samar beid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme