Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke være meg selv med mamma mer.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvem skal jeg være nå? I sommer bestemte foreldrene mine seg for å skilles, noe som gikk ekstremt hardt utover meg, som er det yngste barnet. I tillegg til dette problemet viste det seg at mamma og onkel var forelsket i hverandre, og ble sammen. Faren min vil ikke ha kontakt med noen av dem mer, noe jeg skjønner godt. Jeg bor hos moren min, men klarer ikke å være meg selv mer. Føler at jeg blir oversett, i og med at onkelen min er her hele tiden. Jeg er ikke vant med at han er det siste jeg ser før jeg legger meg, og det første jeg ser når jeg står opp. Jeg liker det ikke. Hvem skal jeg være nå? Hver gang jeg er hjemme går jeg bare inn på rommet mitt, sitter foran pc'n hele dagen.. ellers er jeg med kjæresten min. Jeg klarer aldri å godta at onkel er her, jeg vil ikke. Jeg vil ha tilbake det gamle livet mitt, og spesielt mamma, som tydeligvis ikke ser andre enn han. Føler meg rett og slett litt usynlig når jeg er hjemme. Dette er noe jeg ikke klarer å snakke med mamma om, i det hele tatt. Jeg klarer ikke å snakke om det med noen, og vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre. Er ikke bare-bare. Det faktum at moren min og onkelen min faktisk er sammen, er ikke noe jeg vil fortelle til andre uansett.. det er unormalt. Klarer ikke å være meg selv med mamma mer. Hun har aldri tid til å finne på ting med meg mer eller noen ting, deprimerende. Før pleide de å være hos onkel, nå er de bare her. Vi har en liten leilighet, så føler at jeg blir stengt inne på rommet hver gang jeg har besøk, og ellers, fordi de alltid sitter i stua. Både privatliv og normalt liv er borte. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei! 

 

Takk for at du kontakter ung.no og deler dine tanker og opplevelser.  Du forteller at dine foreldre i sommer ble skilt og at din mor nå er sammen med din onkel.  Du opplever at din mor aldri har tid til deg lenger og synes spesielt det er vanskelig å prate med andre om hvem hun er sammen med. Du klarer ikke å være deg selv med din mor lenger.

 

Jeg synes du beskriver godt hvordan det kan føles å være ungdom når foreldrene velger å gå fra hverandre og etablere nye forhold.  Når foreldre forelsker seg synes de det meste er positivt med sitt nye forhold. Det er ikke alltid de voksne tar innover seg at barna ikke har valgt den nye kjæresten og derfor trenger god tid til å venne seg til dette. At din mors nye partner er din onkel, som du har en relasjon til fra før, kan jeg godt forstå er ekstra vanskelig.  Barn og ungdom har jo primært behov for å være sammen med sin mor og far og den nye kjæresten kan da fort komme i veien. Jeg skulle ønske at din mor og onkel tok mer hensyn til dine følelser og behov. Det høres ut som om de ikke ser eller klarer å ta innover seg hvordan dette virker inn på deg. 

 

Jeg håper du kan finne noen som du synes er gode å snakke med om dette, for det trenger du.  Jeg tenker også du trenger støtte og hjelp av noen for å fortelle din mor hvordan du har det.   Mange ungdom er gode til å holde en ytre fasade som gjør at de som står rundt en ikke forstår at de har det vanskelig.  Da er det viktig å formidle, på en tydelig og ordentlig måte, hvordan en faktisk har det. Dette kan kanskje gjøre at din mor forstår din situasjon bedre, samtidig som det kan løsne litt på trykket inni deg.

 

Dersom du går på videregående skole kan du kanskje ta kontakt med helsesøster eller rådgiver.  I mange kommuner er det familiesentre eller familiekontor der en kan få god samtalehjelp. 

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme