SVAR
Besvart 10.08.2018 11:29:36
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det beste rådet jeg kan gi deg for at du skal få mindre angst er at du oppsøker hjelp for det du sliter med! Det jeg derfor anbefaler deg å gjøre er å snakke med dine foreldre og/eller med helsesøster om det du sliter med. Jeg skal fortelle deg litt her om sosial angst og komme med noen råd til deg.
Sosial angst er en lidelse der personen er plaget av sterk angst for å gjøre ting sammen med andre. De vegrer seg for å snakke med andre og ønsker ikke å komme i sentrum for oppmerksomhet. De er svært opptatt av å ikke virke dumme eller for ikke å bli flaue. Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og du er redd for at andre merker det. Dette kan føre til at du ikke makter å være sammen med andre mennesker. Du tenker gjerne at "alt kommer til å gå galt", og opplever en angst for å dumme deg ut eller at andre skal vurdere deg negativt. Når du har sosial angst er det vanlig å være veldig bekymret for at du ikke skal klare å si noe interessant i en samtale eller at du ikke skal klare å snakke i det hele tatt.
Det er sosiale møtepunkt hvor man risikerer å bli negativt vurdert av andre, som først tenner slik angst. Alle mennesker blir litt nervøse i slike møtepunkt. Det er f.eks normalt å få hjertebank og munntørrhet osv hvis man skal forsøke å ta ordet i en diskusjon hvor man ikke er hundre prosent trygg på de andre deltakerne. Men det som er spesielt med de som lider av sosial fobi, er at de ledsagende katastrofetankene som oppstår sammen med de første spede tegn til murrende angst, ikke går over, men øker på og er overdrevne og urealistiske; dvs fantasiforestillinger om at man skjelver som en flaggstang i orkan eller er så rød som en tomat eller at man på annen måte har lagd tidenes skandale og dummet seg ut for resten av livet når man i virkeligheten bare har vist helt normal nervøsitet slik alle gjør når de f.eks skal forsøke å driste seg til å ta ordet i en forsamling. Når man har sosial angst er det vanlig å være veldig bekymret for at man ikke skal klare å si noe interessant i en samtale eller at man ikke skal klare og snakke i det hele tatt. Angsten gjør at man tror at andre synes at man er dum og uinteressant.
Det finnes bare èn effektiv metode som kan kurere slik nervøsitet og fobireaksjon som det kan høres ut som du sliter med. For å få mindre angst er det nødvendig at du er villig til og utsette deg for det som framkaller slike reaksjoner hos deg og tåle og holde ut i situasjonen inntil ubehaget avtar av seg selv. Nervøsitet og fobi forverres ved at du unngår situasjoner som framkaller ubehaget og begynner og rømme vekk fra slike situasjoner når du kjenner at disse symptomene kommer. Derfor er det ikke noe lurt å unngå slike situasjoner! Utfordre deg selv til å snakke i timene, foran dine venner og selv dersom du ikke føler deg trygg. Støtt deg selv med at alle kan være utrygg når det gjelder å snakke foran andre, og at andre mennesker faktisk er mer opptatt av seg selv enn hva du sier feil eller hvordan du opptrer.
Jeg anbefaler deg å snakke med dine foreldre og med helsesøster om det du sliter med og hva du tenker på og er redd for. Jeg håper at du kan tvinge deg selv til å gjøre dette. Med riktig hjelp og støtte er jeg sikker på at du kan få bli mye tryggere i sosiale situasjoner.
Jeg legger ved noen artikler som jeg tror du kan ha god nytte av å kikke litt på.
Med vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.
Les mer
attach_file
Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer