Hopp til hovedinnholdet

Jente lurer på om hun kan trenge å snakke med psykolog

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har en god stund gått å lurt på om jeg kunne trenge å snakke med en psykolog. Jeg har en del problemstillinger i livet mitt fortiden som kunne vært godt å snakke med noen om hvorav de største er at jeg er håpløst forelsket i en MYE eldre mann, at veninnen min har lidd av depresjon og selvskading i ett år og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre, plus plus. Men jeg lurer på hvordan jeg kan få til dette. Er det gratis? Og må jeg til legen først osv? Eller kan jeg bare bestille en time hos en psykolog? Hilsen jente, 16.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 
Hei

Fint at du ønsker å få hjelp til å løse problemer du synes er vanskelig å løse selv! Det er lurt! Ting blir som regel ikke bedre om man går og grunner så altfor mye på ting uten å dele dem med noen.

Når det gjelder det å komme i kontakt med en psykolog er det litt ulike fremgangsmåter på det. Man kan kontakte noen psykologer direkte og be om time.  De som evt. kan ta i mot klienter uten henvisning er i så fall de private uten refusjonsavtale, hvilket betyr at klienten må betale hele behandlingen selv. Det vanligste er at man går til fastlegen sin og får henvisning til psykolog. Da vil også legen kunne hjelpe deg å finne en psykolog som har avtale med det offentlige, slik at du bare betaler en egenandel når du er der. Og du betaler bare inntil frikortgrensa som i år er på 2105 kr. Barn og unge under 18 år slipper egenandel når de skal gå til psykolog med avtale. Med andre ord: Det er gratis for deg å gå til psykolog, så lenge du har gått gjennom fastlegen din og fått henvisning til en psykolog med refusjonsavtale. Sjekk ut: www.helfo.no for mer opplysninger. Det finnes også ulike polikliniske institusjoner, for eksempel BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) man kan henvises til, men der er ofte problemstillingene litt annerledes enn det du her beskriver at du har behov for hjelp til. Sjekk linken under.  

Et annet alternativ er å undersøke på helsestasjon for ungdom der du bor om de kanskje har psykolog tilgjengelig der. Eller du kan også forsøke å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Kanskje kan du få løst mange problemer med henne...

Jeg ønsker deg lykke til! Håper du finner ut av problemene dine raskt! Og hvis du husker og orker, så er det kjempefint å få en tilbakemelding på hvordan det går med deg og om du finner ut av problemene!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser