Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har dysleksi og hater skolen. Når jeg er på skolen snakker jeg ikke i timen og greier ikke å være meg selv. Jeg samler opp så mye energi at det går utover fagene. Etter skolen er jeg en glad jente. Men om natten starter jeg å grue meg til skolen neste dag. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 16 år. Jeg har hat vinterferie å har vert me venner og har koset meg hele tiden har ikke vert hjem 1 gang, vert på noe som heter tc en plass dær alle møtes å har med seg pc, ps3 osv å gamer, jeg har hat det så bra. Nå er det natt til søndag jeg får ikke til å sove, tanken på at det er skole snart. tanken på at jeg må si til alle i klassen igjen for 1000 gang "æ har dykseleksi æ vil ikke les" "unnskyld får ikke te å konsentrer mæ", gruder meg til og føl meg svak igjen gruder meg til å få tilbake følelsen av å ikke mestre noe.vet ikke hva jeg skal gjøre jeg hater skolen, når jeg er dær prater ikke i timene får ikke til å være meg selv på skolen, jeg samler opp så mye Energi at det går utover fagene, å når skolen er over møter venner å jeg må bare vises jeg må få ut alt jeg må gjøre noe hele tiden, jeg får til å være meg selv etter skolen(den hyper glade jenta). Å når det kommer til kvelden samler det seg opp igjen alt jeg må våkne opp å grude meg til SKOLEN.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har hatt en fin vinterferie der du har vært sammen med venner og kost deg hatt det bra sammen med de.

Det som du skriver i forhold til å komme tilbake til skolen igjen høres ikke så bra ut. Du forteller at du har problemer med å sove fordi du tenker på at det er skole snart og at du da må si til alle i klassen for 1000 gang at du har dysleksi. Jeg forstår det slik at dette er veldig slitsomt for deg. Det gjør at du gruer deg og føler deg svak. Du opplever at du ikke mestrer og at du ikke kan være deg selv på skolen. Jeg forstår det også slik at når skolen er over for dagen så er du igjen den glade jenta. Men så snart kvelden kommer starter du å grue deg til neste skoledag. Har jeg forstått deg riktig?

Det er bra at du er ei glad jente sammen med venner og etter skolen. Men slik du beskriver at du har det på skolen nå er ikke greit. Jeg tenker at det kan være en god ide for deg å snakke med en lærer du stoler på og fortelle hvordan du har det på skolen og hvorfor du har det slik. Kanskje har du en sosiallærer på skolen du kan snakke med. Eller du kan snakke med rådgiver på skolen. Det skal ikke være nødvendig for deg og hele tiden måtte forklare andre at du har dysleksi. Det er viktig at du forteller at du gruer deg til skolen.

I følge Opplæringslova § 9-2

Alle elever har rett til sosial pedagogisk rådgiving. Du skal altså få tilbud om både hjelp og oppfølging hvis du har det vanskelig på skolen. men  Rådgivingen kan være både individuell og gruppevis.

Du kan også snakke med foreldrene dine om hvordan du har det på skolen. Kanskje de kan støtte deg og være med deg til en samtaler med noen fra skolen. Snakk gjerne med helsesøster på skolen din om du ikke opplever å bli møtt av lærerne. Jeg håper at du tar tak i dette og får hjelp til å få det bedre på skolen. Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese. Ønsker deg lykke til! 

 

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Hva er dysleksi? Er dette et vanlig problem? Hvordan vet du at du er dyslektisk? Få svar om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser