Hopp til hovedinnholdet

Hei. Jeg røyket marihuana for ca. 2 måneder siden. Straks etter inntaket ble virkelighetsoppfatningen min helt annerledes og svekket. Slik har jeg hatt det helt til nå. Jeg har vert litt bekymret for at det kan være psykose?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg røyket marihuana for ca. 2 måneder siden. Straks etter inntaket ble virkelighetsoppfatningen min helt annerledes og svekket. Slik har jeg hatt det helt til nå. Det mest rare med det er at det kommer og går, altså at det ikke er like ille hele tiden. Det føles ofte ut som om jeg er i i en drøm og at jeg plutselig våkner. Jeg har vert litt bekymret for at det kan være psykose?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Grunnen til at man kan få slike ettervirkninger er fordi marihuana (cannabis) er et hallusinogen, selv om det også er et dempende rusmiddel. Det er stoffer i cannabisen som forstyrrer signalstoffer i hjernen som påvirker sansene våre. Det betyr at det man ser, hører, opplever kan bli forsterket, og man kan få vrangforestillinger av ulike slag. Noen opplever også angst ved cannabisbruk eller angst når de opplever slike hallusinogene virkninger. Dette kan være med å forlenge opplevelsen av virkningene.

Noen rapporterer såkalte "flashbacks" etter cannabisbruk. Det er spontant innsettende, forbigående gjenopplevelser av følelser, sanseinntrykk og tanker som tidligere ble opplevd under hallusinogen rus. Flashbacks inntrer uten bruk av rusmidler og kan komme helt uten forvarsel. Flashbacks vil kunne oppleves som alt fra behagelige til meget ubehagelige og skremmende. Flashbacks vil vare fra noen få sekunder til noen minutter, i sjeldne tilfeller flere timer. Kan det være sånn at du opplever flashbacks?

Du skriver at du er bekymret for at det kan være psykose. Noen cannabisbrukere vil få symptomer som ligner på en psykose mens de er ruset, og for noen få vil tilstanden vedvare. Du skriver ikke noe om du har hatt noen psykiske problemer tidligere og om du har røyket mye marihuana tidligere. Det er svært sjelden cannabis fører til langvarige psykoser, men noen få har en medfødt økt sårbarhet for å utvikle en psykose, og noen har en psykisk lidelse som feks schizofreni liggende, som utløses av rusen (men som ville ha kunnet bli utløst av andre ting også). Det kan bety at man er ekstra sårbar for å være ruset, og betyr at det er viktig å være ekstra forsiktig med seg selv i fremtiden. Hvis du er bekymret for at du har fått en psykose bør du be fastlegen din å få en utredning av din psykiske tilstand.

Hvis disse problemene ikke gir seg, kan det uansett være lurt å snakke med noen fagpersoner om dette. Du kan f.eks ta kontakt med Helsestasjon for ungdom eller du kan snakke med fastlegen din. H*n kan eventuelt henvise deg videre hvis du trenger ytterligere hjelp.


Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser