Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov til å være sammen med venner på fritiden.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Idag skal jeg på bursdag,foreldrene mine er utrolig strenge får ikke lov til å dra på bursdager,kino,fester og ha overnattinger osv med venner!!Jeg må gjøre alt med familien,nå er jeg utrolig lei!!Jeg vil gå på bursdagen hva burde jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du har tatt kontakt med oss i Ung.no.

Du skriver at du ikke får lov til å være med venner på fritiden, kun med familien din. Du opplever at andre ungdommer går på kino, bursdag, fester og overnatter hos hverandre. Det er helt naturlig at du også ønsker å være med på dette. I Norge så er det vanlig å delta på slike arrangementer. Jeg forstår godt at du er svært lei av å ikke få lov til dette.

I enkelte miljøer er foreldre mer strenge. Dette kan for eksempel være i enkelte religiøse miljøer. For noen foreldre kan det være helt uaktuelt at gutter og jenter skal være på samme sted (i samme bursdag, fest etc.). Du skriver ikke grunnen for at foreldrene dine ikke vil du skal være sosial på egenhånd. Jeg forstår godt at det oppleves svært vanskelig å leve midt mellom to ulike kulturer. Du ser andre ungdommer som får lov til det meste av slike aktiviteter og du får selv ikke lov.

Jeg kan ikke gi deg et svar slik at du får gå på bursdagen i kveld. Svaret jeg vil gi deg kan bedre situasjonen på sikt. I forhold til selskapet i kveld bør du takke for invitasjonen og si at du gjerne skulle ha likt å vært der, men at du ikke kan da du ikke får lov. De vennene du har på skolen bør du være åpen med. Fortell dem at du setter veldig pris på deres vennskap og at du liker godt å være sammen med dem på skolen. Du bør også være åpen om at dine foreldre ikke gir deg lov til å være sosial utenom med familien. Fortell dine venner hva som er viktig i din kultur i din familie. Du kan også være ærlig på at du synes dette er leit. Denne åpenheten er viktig for at dine venner skal forstå hvorfor du ikke blir med på aktiviteter. Da vil de forstå at det ikke har noe med dem å gjøre. Deretter vil de få vite at du setter pris på dem og gjerne hadde villet det annerledes.

For at situasjonen din skal bedres fremover så anbefaler jeg at du tar kontakt med en voksen person som du stoler på. Dette kan være en lærer eller helsesøster. Hvis dine foreldre sørger for at du ikke får venner og blir ensom, er ikke dette riktig. Dine foreldre må få veiledning slik at de forstår dine behov. Barnevernet vil også kunne gi deg god informasjon om dine rettigheter og veilede foreldre. Synes du det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet, så be lærer eller helsesøster hjelpe deg.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser