Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg snakke med helsesøster eller psykolog? Jeg er en følsom jente som blir svært påvirket av ytre hendelser slik som nyheter om Syria, drap etc. På skolen føler jeg ingen liker meg, men jeg smiler og ler slik at ingen ser det.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om jeg trenger en psykolog eller helsesøster å snakke med (det vet sikkert ikke dere heller, men det går jo an å spørre). Jeg er altså ei jente som går på videregående, jeg fyller 16 år om et par uker nå. Jeg føler innvendig at jeg sliter, jeg har altfor mange tanker. Og jeg stresser altfor mye! Jeg blir lett påvirket av saker som det blir snakket mye om, noe som skader meg. Det i Syria, folk som blir drept, folk som blir kidnappet... Jeg blir redd av det. Jeg har sagt selv at jeg er deprimert, har ikke klart å være glad, har ikke hatt noen ting å se frem til.... jeg føler jeg har slitt med angst... jeg har grudd meg til å dra på skolen fordi jeg føler ingen liker meg i klassen, men jeg kan ikke vise det til noen, jeg må late som jeg er glad hver dag for å ikke se ut som en taper. Jeg smiler og ler hver dag, for å skjule det. Veldig loka forklart. Men håper på svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 15 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.
Du spør om det kan hjelpe for din del å snakke med en helsesøster eller psykolog. Ut i fra det du skriver om deg selv virker det som du er en sensitiv og følsom person. Inntrykk fra nyheter og mennesker rundt deg blir du lett påvirket av, noe som gjør deg trist og redd.

Det er gjentatte vonde ting som beskrives i nyhetene daglig. Nå i går kveld terror i Paris. Det er helt naturlig å bli svært opprømt av slike hendelser. Det er også svært viktig å snakke med noen om det man hører, dele tankene rundt slikt. Vi tåler slike hendelser ulikt. Noen ønsker å lese, høre og se alt som skjer. Andre velger å begrense inntrykket da de blir så lei seg at de ikke klarer å tenke på noe annet. De skrur av nyhetene i en periode. Jeg tenker at du kanskje er en slik person som bør skjerme deg selv i større grad for inntrykk. Det er viktig at du vet hva som skjer, men spar deg for detaljene.

Vel så viktig er det hvordan du har det på skolen. Da du går på videregående skole, det første året, tenker jeg at det er stor sjanse for at det er mange nye elever i klassen som du ikke kjenner fra før. Alle er vi redd for å ikke bli likt. Ungdommer er som regel svært redd for å falle utenfor miljøet i klassen og på skolen. Jeg legger ved en artikkel om å føle seg god nok. Du forteller at du gruer deg for å gå på skolen. Dette er ingen god følelse, slik skal du ikke behøve å ha det. Lærer er faktisk pliktet til å sørge for at alle elever har et godt psykososialt miljø på skolen. For at du skal kunne glede deg til å gå på skolen er det viktig at du tørr å be om hjelp. Du kan enten snakke med kontaktlæreren din, rådgiver på skolen og/eller helsesøster på skolen. Helsesøster kan det være lurt å snakke med uansett siden du trolig er en sensitiv person med mye tanker og følelser. Helsesøster vet også når ungdommer trenger å få mer hjelp med følelsene sine, når de trenger å snakke med en psykolog. Du vil ikke få fravær hvis du snakker med helsesøster i skoletiden.

Du skal også vite at nok søvn er viktig for å ha det godt. Er vi trøtte blir vi mer følsomme. I ungdomstiden trenger vi mer søvn en tidligere, dette skyldes utviklingen som skjer med kroppen og hjernen vår i puberteten. Jeg legger ved en artikkel om søvn også.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg blir mobba på skolen

Bekymret jente (colourbox.com)

Hvis du opplever å bli mobbet på skolen, plikter de voksne der å hjelpe deg. Jo fortere du sier i fra til en voksen du stoler på, jo fortere skal du få hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser