Hopp til hovedinnholdet

Jeg kan ofte føle meg trist og sint uten å egentlig vite hvorfor. Er jeg bipolar?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 20 med ganske ekstreme humørsvingninger. Jeg kan gå rundt og føle meg trist og sint uten å egentlig vite hvorfor. Det er nå gått så langt at venner og kjæresten min har begynt å tro at jeg er Bi-polar. Hvordan bør jeg gå frem for å finne ut om jeg sliter med en eller annen psykisk lidelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at du er usikker på om du kan være bi-polar når du ikke helt vet hvorfor du føler deg så trist og sint. Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse er ganske uvanlig. Hvis du vil finne ut av om du har en slik diagnose må du kontakte helsepersonell, for eksempel ved å gå til fastlegen din. Du kan også kontakte Helsestasjonen for ungdom der du bor. På noen videregående skoler er det også skolelege til stede noen ganger, du kan undersøke dette ved å spørre helsesøster på skolen din.

For å få diagnosen bipolar lidelse skal det en omfattende utredning til. Denne gjøres gjerne på BUP hvis man er under 18 år, eller på DPS som er det samme tilbudet for voksne. Hvis du opplever at stemningsleiet og følelseslivet ditt er et problem som hemmer deg i hverdagen din og det livet du har lyst til å leve, syns jeg absolutt du skal ta grep og gå og snakke med noen. Uavhengig av om det er bipolar lidelse eller ei!

Jeg legger ved noen artikler som utdyper mer det jeg skriver her. Lykke til!

 

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser